Skip to main content

Preminuo bivši italijanski čelnik Silvio Berlusconi

Planeta 12. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Njegova stranka Forza Italia dio je desničarske koalicije premijerke Giorgije Meloni"

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi, milijarder i biznismen koji je stvorio najveću italijansku medijsku kompaniju, preminuo je u ponedjeljak, objavila je agencija Reuters, pozivajući se na svoje izvore.

Berlusconi, koji je imao 86 godina, bolovao je od leukemije “već neko vrijeme”, a odnedavno se borio s infekcijom pluća, dodaje britanska agencija.

Njegova stranka Forza Italia dio je desničarske koalicije premijerke Giorgije Meloni i, iako nije lično imao nikakvu ulogu u vladajućim strukturama, smrt Berlusconija će vjerovatno destabilizirati italijansku politiku u narednim mjesecima, piše Reuters.

Krajem 2020. godine bolovao je od infekcije korona virusom i upale pluća, a prošle godine bio je hospitaliziran zbog infekcije mokraćnog sistema. Godine 2016. je operirao srce.

Skandali, optužbe, suđenja…

Berlusconi je izgradio najveću italijansku mrežu komercijalnih televizija te međunarodni profil kao vlasnik evropskog nogometnog prvaka AC Milan, prije nego što je 1994. godine ušao u politiku, nakon što je prethodnu političku klasu srušio korupcijski skandal.

Dao je ostavku na mjesto premijera 2011. godine, kada se Italija približila dužničkoj krizi grčkog stila, oslabljen vlastitim skandalima, uključujući zloglasne “bunga bunga” zabave.

Bio je optužen za podmićivanje 24 osobe, uglavnom mlade ženske gošće svojih “bunga bunga” zabava, u suđenju u kojem je optužen da je platio za seksualni odnos sa 17-godišnjom marokanskom plesačicom u noćnom klubu.

Vratio se u Senat Italijanskog parlamenta nakon općih izbora prošlog septembra.

(Al Jazeera)