Skip to main content

Premijer Crne Gore vratio ministra iz Skoplja, nastavlja sa smenama

Jugoslavija 26. jan 2022.
2 min čitanja

Vlada Crne Gore nije usvojila Predlog platforme za posetu ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića Severnoj Makedoniji, tako da ministar mora da se vrati iz Skoplja gde je otputovao danas, preneli su podgorički mediji.

Radulović je u sukobu Krivokapića i potpredsednika vlade Dritana Abazovića oko formiranja manjinske vlade podržao Abazovića.

Radulović je otputovao u Severnu Makedoniju u prvu radnu posetu, na poziv kolege Bujara Osmanija.

„Vijesti“ navode da je Krivokapić na sednici vlade govorio da nije bio upoznat sa posetom i da je tražio da ga ministar direktno informiše o planovima posete.

Pojedini opozicioni političari u Crnoj Gori su ocenili da se radi o diplomatskom skandalu i da Krivokapić nastavlja da bruka državu.

Krivokapić je i danas nastavio sa smenama funkcionera bliskih potpredsedniku vlade Dritanu Abazoviću, nakon što je inicirao smenu vlade i formiranje manjinske vlade.

Nakon što su opozicioni poslanici predali novu inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, Krivokapić je podneo inicijativu za skraćenje mandata skupštini kako bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Rasprava u parlamentu zakazana je za 4. februar, a Socijalistička narodna partija najavila je da će se do tada izjasniti o mogućem ulasku u manjinsku vladu sa Abazovićevim Građanskim pokretom URA.

Moguće obaranje Krivokapićeve vlade pokrenulo je proteste pristalica dela partija vladajuće većine, okupljene oko Demokratske Crne Gore Alekse Bečića i premijera Krivokapića.

Pojedini funkcioneri bliski Krivokapiću, među kojima je i ministar finansija Milojko Spajić, su večeras na protestu u Pljevljima.

Najjači savez unutar vladajuće većine, Demokratski front, za sada se uglavnom drži po strani i ne učestvuje na protestima, najavljenim za nedelju.

Oni su međutim saopštili da će organizovati proteste ukoliko SNP napraavi bilo kakav dogovor sa Demokratskom partijom socijalista predsednika Mila Đukanovića.

DPS je saopštila da će podržati inicijativu za smenu vlade Krivokapića a mesecima unazad se spekuliše da je dogovoreno da oni podrže manjinsku vladu, u koju bi pored URA i manjina, ušla i SNP.

SNP je bitan jer ukoliko obezbede njihovu podršku imaju potrebna 49 od 81 poslanika u parlametu potrebnih za naimenovanja u sudstvu i tužilaštvu, što je uslov za napredak u pregovorima sa Evropskom unijom.

Srpska pravoslavna crkva, kojoj je blizak Krivokapić i većina ministara, saopštila je da ne podržava formiranje manjinske vlade.

(Beta)