Skip to main content

Prekogranična saradnja u privlačenju investicija

Info 26. avg 2010.
2 min čitanja

Projekat prekogranične saradnje mađarskih županija i Vojvodine, vredan 150.000 evra, predstavljen je danas u Gradskoj kući u Subotici.

Reč je o projektu zajedničke promocije stranih direktnih investicija, koji zajednički realizuju Fond za promociju investicija u Vojvodini (VIP fond) i Agencija za investicije i razvoj trgovine Mađarske (ITDH), rečeno je na promociji. Projekat je deo IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija i veći deo finansira Evropska Unija, a deo troškova snosiće i VIP fond i ITDH.  Ciljevi projekta su promocija razvoja zasnovanog na znanju, povećanje broja poslovnih kontakata između mađarskih županija Čongrad i Bač-Kiškun i Vojvodine, kao i olakšavanje priliva zajedničkih stranih direktnih investicija u industrijske parkove prekograničnih regiona Mađarske i Srbije, u cilju povećanja bruto društvenog proizvoda. Zvanično predstavljanje projekta biće odrzano 22. oktobra u Segedinu i na njega će biti pozvane sve lokalne samouprave kako bi se upoznale sa projektom, nakon čega će VIP fond i ITDH objaviti javni poziv svim opštinama za apliciranje za učestvovanje u projektu, u kome će se nakon selekcije naći njih 10.

Potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da očekuje da projekat postane primer dobre prakse kako bi regija koja je njime obuhvaćena u budućnosti bila zajednički investicioni prostor.

Državni sekretar u mađarskom Ministarstvu ekonomije Žolt Bečeji rekao je da ovakvim projektima može da se umanji “institucionalna nemoć”, koja je ponekad primetna u EU i koja ometa življu privrednu saradnju. “Sa mađarske strane su dobro obrađeni podaci za oko 2.000 malih i srednjih preduzeća i formirana je baza podataka koja će doprineti boljo realizaciji projekta. Ubeđen sam da nece biti ‘proćerdan’ novac koji nam je EU dala i da će se sa obe strane granice osetiti rezulati ovog projekta”, kazao je Bečeji.

Direktorica ITD-a Marijana Dene-Tot objasnila je da će u narednih 16 meseci po dva predstavnika ukupno 25 mađarskih i vojvođanskih opština definisati glavne pravce razvoja za privlačenje stranih investicija, nakon čega će biti stvorena zajednička baza podataka, koja će biti predstavljenapotencijalnim investitorima. Potencijali ovih mesta naći će se i na zajedničkoj internetskoj stranici, a posebna pažnja u okviru projekta biće posvećena obuci kadrova koji će u budućnosti pisati projekte za konkurisanje pred fondovima EU.

Direktor VIP fonda Branislav Bugarski rekao je da je jedan od očekivanih rezultata projekta i izlazak domaćih kompanija na tržište EU.

Slogan projekta je “Dobre komšije stvaraju zajedničku budućnost”.

(Autonomija)