Skip to main content

Predsednik kanadskog parlamenta podneo ostavku jer je pozvao čoveka koji se borio za naciste

Planeta 26. сеп 2023.
< 1 min čitanja

Neposredno pošto se predsednik Zelenski u petak obratio parlamentu, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku kada je Rota skrenuo pažnju na njega

Predsedavajući kanadskog parlamenta Entoni Rota (Anthony) podneo je danas ostavku na tu funkciju posle sastanka sa partijskim liderima Donjeg doma, zato što je pozvao čoveka koji se borio za nacističku vojnu jedinicu tokom Drugog svetskog rata u parlament da prisustvuje govoru ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Neposredno pošto se predsednik Zelenski u petak obratio parlamentu, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku kada je Rota skrenuo pažnju na njega. On je Hunku predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Kasnije je objavljeno da je Prva ukrajinska divizija u stvari Vafen-SS divizija Galicija, ili SS 14. Vafen divizija, dobrovoljna jedinica koja je bila pod komandom nacista.

Sve glavne opozicione stranke pozvale su Rotu da da ostavku, a liderka poslanika vlasti Karina Guld ranije je rekla da veruje da su poslanici izgubili poverenje u Rotu.

Karina Guld je rekla da je Rota pozvao Hunku, a da o tome nije obavestio vladu ili delegaciju Ukrajine.

(Beta, Foto: Pixabay)