Skip to main content

Predsednica Evropskog parlamenta: Zapadni Balkan pripada EU

Jugoslavija 16. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Put ka članstvu u EU moćno sredstvo za reforme i za promene, koje će osigurati demokratiju, bezbednost i prosperitet"

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je danas da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i da je to dobitna kombinacija i za EU i za region.

Mecola je na Tviteru napisala da je „put ka članstvu u EU moćno sredstvo za reforme i za promene, koje će osigurati demokratiju, bezbednost i prosperitet“.

Predsednica Evropskog parlamenta je u videu koji je objavila rekla da je EU svesna da čuje pozive država Zapadnog Balkana kojima traže brži proces pridruživanja bloku 27 država.

„U procesu evrointegracija saradnja između država Zapadnog Balkana je ključna. Međusobno povezivanje kroz infrastruktruru, tehnologiju, digitalizaciju osiguraće veću bezbednost“, izjavila je Mecola.

Ona je rekla da se stvari kreću u pravom smeru pošto je Bosni i Hercegovini dodeljen status kandidata za članstvo u EU, a građanima Kosova viznom liberalizacijom omogućeno da putuju u zemlje zoni Šengena.

„Države Zapadnog Balkana treba da nastave usglašavanje sa kriterijumima EU, da naprave odlučne korake ka rešavanju bilateralnih nesuglasica i da im perspektiva članstva u EU služi kao podsticaj za reformame, koje su ključne za poboljšanje upravljačke strukture, vladavinu prava i promociju medijskih sloboda“, izjavila je predsednica Evropskog parlamenta.

(Autonomija, foto: Pixabay)