Skip to main content

Predsednica Bundestaga: Poruka „Ne ponovilo se“ – aktuelnija nego ikad

Planeta 01. feb 2024.
2 min čitanja

„Ova eksplozija antisemitizma je sramota za našu zemlju… mržnja prema Jevrejima nije problem prošlosti, antisemitizam je problem sadašnjosti“

Na komemoraciji za žrtve Holokausta u Bundestagu, govornici su upozorili i na opasnost od sve većeg antisemitizma u Nemačkoj. Poziv „Ne ponovilo se“ aktuelniji je nego ikad, rečeno je tom prilikom.

„‘Ne ponovilo se!‘ – to jeste i ostaje zadatak za čitavo društvo“, rekla je predsednica Bundestaga Berbel Bas na komemoraciji za žrtve nacionalsocijalizma održanoj u sredu 31. januara u Bundestagu.

Socijaldemokratska političarka ukazala je na to da je od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. u Nemačkoj zabeleženo više od 2.000 krivičnih dela s antisemitskom pozadinom.

„Ova eksplozija antisemitizma je sramota za našu zemlju… mržnja prema Jevrejima nije problem prošlosti, antisemitizam je problem sadašnjosti“, rekla je Bas.

Ona je naglasila da na svakom žitelju Nemačke leži odgovornost koja stoji iza poruke „Ne ponovilo se!“ kada je progon Jevreja u pitanju. „Odgovornost ne zastareva“, poručila je Bas.

Policijska zaštita za jevrejsku decu u Nemačkoj

Poslanicima Bundestaga obratila se i 91-godišnja Eva Sepeši koja je i sama preživela strahote koncentracionog logora Aušvic. Ona kaže da je zabrinjavajuće to što jevrejska deca u Nemačkoj moraju u strahu da odlaze u školu „samo zato što su Jevreji“.

„Boli me kada vidim da moji praunuci odlaze u školu pod zaštitom policajaca naoružanih automatskim puškama“, rekla je Sepeši i naglasila da Šoa nije počela u Aušvicu, nego mnogo pre toga, „ćutanjem i odvraćanjem pogleda“.

„Moja je želja da se ubijeni Jevreji ne spominju samo na dane sećanja, već da se i u svakodnevici pomisli na Jevreje koji žive ovde i sada, i kojima je potrebna zaštita“, rekla je Sepeši obraćajući se prisutnima u Bundestagu, među kojima su bili i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i kancelar Olaf Šolc.

Odupreti se širenju mržnje

Sepeši, koja je kao dvanaestogodišnjakinja preživela Aušvic samo zato što su je vojnici SS-a već smatrali mrtvom, izrazila je oduševljenje protestima protiv jačanja desnice koji se poslednjih dana i nedelja održavaju u Nemačkoj.

„Protesti su veličanstveni i ja želim da se oni koji na njima učestvuju i u krugu poznanika ili na radnom mestu glasno i jasno suprotstave kada neko počne da širi mržnju“, rekla je Sepeši.

(DW, Foto: Pixabay)