Skip to main content

Predate inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi i smjenu Danijele Đurović

Jugoslavija 17. avg 2022.
< 1 min čitanja

Poslanici DF-a, PZP-a, Demokrata, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore predali su u skupštinsku proceduru Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore.

Oni su zatražili da se vanredna sjednica parlamenta, na kojoj bi se o tome glasalo, zakaže za 2. septembar.

U inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi navodi se da Vlada nema podršku u parlamentu, što je neophodno konstatovati i glasanjem o toj inicijativi.

“Samim tim, ne postoje elementarni politički preduslovi za njeno dalje funkcionisanje i opstanak. 43. Vlada formirana je prekomponovanjem političke scene koja je bila aktuelna nakon izbora 30. avgusta”, navodi se u inicijativi.

Kako se dodaje, Vlada je odvela državu u duboku nestabilnost i tešku političku, društvenu i institucionalnu krizu.

Takođe, podnijeli su i prijedlog da se Danijela Đurović razriješi dužnosti predsjednice Skupštine Crne Gore.

U inicijativi navode da je njeno predsjedavanje obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine.

“Nedopustivo je da onaj ko je zadužen da se stara o dosljednom sprovođenju procedura u najvišem zakonodavnom domu, krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dljalog o deblokadi instituclja u pravosuđu i tužilaštvu i izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajući evropski put Crne Gore”, navodi se u inicijativi.

Dodaje se da je Đurović, na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost, svojim glasom presudno uticala da se smijeni načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

(Antena M, Foto: Vlada Crne Gore)