Skip to main content

„Pre nego što počnemo“: Emotivna priča o transrodnosti

Kultura 14. mar 2023.
2 min čitanja

"Tema transrodnosti je tužno zapostavljena u umetnosti i medijima na našim prostorima"

U Hartefakt Kući premijerno je izvedena predstava „Pre nego što počnemo“ reditelja Juga Đorđevića i dramaturškinje Tijane Grumić. Duhovita, emotivna, tužna i hrabra izvedba Matije Stefanovića, Eme Muratović i Aleksandera Zaina, nagrađena je dugotrajanim aplauzom i pozitivnim reakcijama publike.

„Utisci sa premijere se još uvek sležu. Kada bi me pitali šta očekujem od predstave, jedino što sam znao jeste da sam želeo da ljudi što pre čuju priču. I sada kada se to desilo, komentari su uglavnom da je predstava iskrena, važna, topla, pa gde ćete veći kompliment od toga“, rekao je nakon prvog premijernog izvođenja reditelj Jug Đorđević.

Reditelj Jug Đorđević i dramaturškinja Tijana Grumić odvažili su se da za okosnicu priče uzmu temu transrodnosti i pitanje položaja ove marginalizovane grupe u našem društvu i sistemu.

Predstavu povremeno zasnovanu na istinitim događajima, kako je sami autori opisuju, otvorio je dijalog između Matije Stefanovića i Eme Muratović inspirisanim bitnim životnim iskustvima reditelja i dramaturškinje.

Ovaj dijalog je publiku na momente zabavio i nasmejao, ali i izneo dilemu umetnika o pravu dve cisrodne osobe (osobe čiji se rodni identitet ne razlikuje od pola koji im je pripisan po rođenju) da govore o temi transrodnosti.

„Tema transrodnosti je tužno zapostavljena u umetnosti i medijima na našim prostorima, a kada nije, način na koji se transrodnost obrađuje je po pravilu neetički, dehumanizujući, tokenizujuć i senzacionalistički. Iz tog razloga je prilika da učestvujem i aktivno oblikujem način na koji će ova predstava govoriti o transrodnim osobama za mene je nemerljivo važan i prisustvo transrodnih osoba u stvaranju predstave o nama ima veliku vrednost“, izjavio je Matija Stefanović, aktivista i glumac u predstavi, transrodni muškarac koji otvoreno govori o svojoj tranziciji i koji se pita kako je moguće da se u celoj našoj zemlji nijedna transrodna osoba ne bavi glumom profesionalno.

Nakon uvodnog dijaloga, nizale su se scene koje su prikazale proces nastanka predstave i sve dublju dilemu umetnika kako da pristupe ovoj osetljivoj temi, dok je uzbudljiv plesni performans Aleksandera Zaina zatvorio ovaj izvanredan umetnički doživljaj u intimnom ambijentu Hartefakt Kuće.

Predstava „Pre nego što počnemo“ je hrabra i važna umetnička inicijativa koja se bavi temom transrodnosti, ali i mnogo više od toga – predstava koja se bavi različitim sistemskim, društvenim i individualnim oblicima diskriminacije i stigmatizacije.

Tokom ovog meseca, predstava je na repertoaru još 27. marta u 20 h na sceni Hartefakt Kuće.

(tekst i foto: N1)