Skip to main content

Pravni fakultet u Novom Sadu pravosnažno osuđen za diskriminaciju mađarskih učenika

Info 12. mar 2019.
< 1 min čitanja

Novosadski Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda u tom gradu da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupio diskriminatorski kada je ove školske godine uveo obavezu za sve studente koji su se odlučili da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku, da nakon položenog prijemnog ispita dodatno moraju da polažu i srpski jezik, pismeno i usmeno.

“Zabranjuje se tuženom (Pravnom fakultetu) ponavljanje ove radnje diskriminacije…”, navodi se u nepravosnažnoj presudi u koju je Beta imala uvid.

Tužbu protiv Pravnog fakulteta podneo je Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Pravni zastupnik Saveza mađarskih studenata Veljko Milić rekao je agenciji Beta da je sud na taj način po drugi put utvrdio da je došlo do diskriminacije kandidata za upis koji su pripadnici mađarske nacionalne manjine.

Pravni fakultet prethodno je odbijao da organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku, zbog čega ga je tužio Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Apelacioni sud u Novom Sadu presudom je obavezao Pravni fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je Pravni fakultet, odbijajući da to učini, postupao diskriminatorski.

Pravnosnažnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine, pod uslovima i na način propisan Pokrajinskom skupštinskom odlukom o polaganju prijemnog ispita na visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač AP Vojvodina, na jezicima nacionalnih manjina.

(Autonomija)