Skip to main content

Poznat identitet srebreničkih žrtava čiji su ostaci pronađeni ispod fontane u Brčkom

Jugoslavija 14. феб 2024.
< 1 min čitanja

Njihovi nekompletni posmrtni ostaci su pronađeni zabetonirani

Salko Hadžić i Mensur Nukić dvije su žrtve genocida u Srebrenici čiji su dijelovi skeleta pronađeni prilikom ekshumacije izvršene u Brčkom u septembru prošle godine, potvrdila je za Anadoliju Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Njihovi nekompletni posmrtni ostaci su pronađeni zabetonirani, tačnije ispod fontane u privatnom dvorištu.

Ranije je DNK analizom utvrđeno da je riječ o posmrtnim ostacima koji pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

“Ove žrtve su u ljeto 1995. godine nestale na području Zapolja u Vlasenici. Njihovi nekompletni posmrtni ostaci ekshumirani su u godinama nakon što su ubijeni, dakle tri godine nakon što su, prema navodima svjedoka, posmrtni ostaci doneseni u Brčko”, kazala je Fazlić.

U jednom slučaju nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve su ekshumirani u junu 2000. godine na području Cerske, lokalitet Turalići.

Ostaci ekshumirani u dvorištu kuće Nebojše Mraovića

Nekompletni posmrtni ostaci druge žrtve za koju je utvrđeno da joj pripadaju posmrtni ostaci pronađeni u fontani također je ekshumirana u ljeto 2000. godine na području Cerske, lokalitet Zapolje.

U dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu, 20. septembra prošle godine, ekshumirani su posmrtni ostaci žrtve proteklog rata, objavio je tada Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Pretpostavljalo se da je riječ o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je nestala na području Srebrenice.

Prema informacijama kojima je INO BiH tada raspolagao, posmrtni ostaci žrtve su doneseni u Brčko neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najvjerovatnije od strane vlasnika parcele, a nadležno tužilaštvo je otvorilo istragu o slučaju.

(Al Jazeera/ilustracija: Autonomija)