Skip to main content

Poziv za učešće na „Drinskoj letnjoj školi“ 2023

Građani 15. апр 2023.
2 min čitanja

Rok za prijave je 15. maj do 15h

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) u saradnji sa organizacijama forumZFD Srbija i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV) poziva mlade studente/kinje, novinare/ke, aktiviste/kinje, umetnike/ce od 18 do 30 godina iz Srbije da se prijave na obrazovni program “Drinska letnja škola” koja će se održati od 2. do 5. juna 2023. godine u Beogradu i Bajinoj Bašti.

Ako nisi siguran/na da imaš dovoljno informacija o ratu u Bosni i Hercegovini i želiš da saznaš više, ali nemaš sa kim da razgovaraš o tome – onda je ovo program za tebe! Na obali reke Drine, koja se često navodi kao simbol podela, razgovaraćemo o činjenicama, pravu, pravdi, politici i miru.

“Drinska letnja škola” predstavlja četvorodnevni program koji ima za cilj da kroz niz interaktivnih predavanja, radionica, projekcija filmova i poseta učesnice/ke upozna sa činjenicama koje si tiču ratne prošlosti sa fokusom na najmasovnija kršenja ljudskih prava na području Bosne i Hercegovine u periodu od 1991. do 1995. godine.

Kroz četvorodnevni program “Drinske letnje škole” učesnice i učesnici imaće priliku da razgovaraju i saznaju više o političkom kontekstu devedesetih godina, pravnim kvalifikacijama zločina, deportacijama civila iz zaštićenih zona, seksualnom nasilju u ratu, medijskom izveštavanju tokom devedesetih godina, storytelling-u, kao i o mirovnim praksama. Učesnici i učesnice programa imaće priliku i da posete Memorijalni centar “Potočari – Srebrenica” u Bosni i Hercegovini.

Za učešće na programu, možete se prijaviti ovde, a rok za prijave je 15. maj do 15h.

Program počinje uvodnim javnim predavanjem 2. juna u Beogradu, odakle se organizovanom prevozom putuje u Bajinu Baštu gde će se održati veći deo programa.

Izabrani učesnici/ce organizovaće samostalno put do i od Beograda, a putni troškovi će im biti refundirani u celosti. Svi prijavljeni kandidati/kinje biće obavešteni o rezultatima procesa selekcije 19. maja do kraja dana.

Formular za prijavu: https://bit.ly/3oexfVh

U slučaju da imate neko pitanje, možete pisati na email adresu: ivana.jovanovic@yihr.org

(NDNV)