Skip to main content

Povišen nivo radijacije u Evropi

Planeta 11. nov 2011.
< 1 min čitanja

Veoma niski nivoi radijacije, viši od normalnog ali naizgled bezopasni za zdravlje, registrovi su u Českoj i drugim zemljama Evrope, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Agencija je izvestila da izvor radijacije nije poznat i da ona nije u vezi sa japanskom nuklearnom katastrofom u elektrani Fukušima iz koje se radijacija proširila po celom svetu marta ove godine.

“U atmosferi su izmereni veoma niski nivoi joda 131”, saopštila je agencija, dodavši da će taj radioizotop izgubiti veliku količinu svoje radijacije za oko 80 dana.

Zvaničnik upoznat sa tim slučajem koji je tražio da bude anoniman pošto nije ovlašćen da daje izjave, rekao je da se najverovatnije ta materija i dalje otpušta u atmosferu.

Agencija je saopštila da radi na istraživanju uzroka.

U Pragu, jedan anoninimni zvaničnik Česke državne kancelarije za nuklearnu bezbednost rekao je da je potpuno siguran da radijacija ne potiče iz českih nuklearnih elektrana niti bilo kog drugog izvora na teritoriji te zemlje. On je dodao da su širom zemlje u toku istraživanja izvora radijacije.

Za razliku od većine zemalja u Evropi, Češka polaže mnogo u svoj nuklearni program. Češka trenutno ima šest nuklearnih reaktora koji proizvode 33 procenata ukupne električne energije i njena vlada namerava da taj procenat udvostruči.

Nemačka je nakon katastrofe u Fukušimi odlučila do 2022. zatvori svoje nuklearne elektrane, a slično je postupila i Švajcarska. Austrija je napustila atomsku energiju nakon katastrofe u Černobilu 1986. i strogo se protivi češkom nuklearnom programu.

(Beta-AP)