Skip to main content

Poverenik: Građane Srbije najviše zanima ko može da im traži podatke o ličnosti

Građani 04. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Pravo na privatnost suštinsko ljudsko pravo koje je značajnije nego ikad"

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da rezultati istraživanja pokazuju da je „skoro polovina građana“ upoznata s njegovim radom, a da većina ima pozitivan stav prema toj instituciji i smatra da Poverenik može da im obezbedi zaštitu podataka o ličnosti.

Marinović je, saopštila je kancelarija Poverenika, na predstavljanju rezultata istraživanja „Percepcija građana o zaštiti podataka o ličnosti“ koje je sprovela agencija Kantar Srbija/TMG Insights, rekao da građane najviše zanima ko može da im traži podatke o ličnosti, kome mogu da se obrate u slučaju zloupotrebe, kakva su im prava i šta sve predstavlja ugrožavanje podataka o ličnosti.

Marinović je istakao da rezultati istraživanja pokazuju da 60 odsto građana Srbije primećuje da se u poslednjih godinu dana više govori o zaštiti podataka o ličnosti.

Šef sekcije Misije OEBS-a u Srbiji za dobru upravu Agnes Bodens je izjavila da je pravo na privatnost suštinsko ljudsko pravo koje je značajnije nego ikad i da će OEBS nastaviti da pruža podršku Povereniku u zaštiti podataka o ličnosti.

(Beta)