Skip to main content

Poverenica: Vrtić u Pećincima nije postupio po preporuci i nije upisao decu

Vojvodina 09. мар 2023.
< 1 min čitanja

Krši zakonske propise o zabrani diskriminacije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je da Predškolska ustanova „Vlada Obradović Kameni“ iz Pećinaca nije postupila po preporuci ni posle opomene i nije omogućila pohađanje vrtića deci za koju je utvrđeno da su diskriminisana.

U saopštenju je navedeno da je nakon pritužbe Udruženja A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i roditelja protiv Predškolske ustanove zbog diskriminacije troje dece koja nisu upisana, Poverenik doneo mišljenje da je rukovodstvo vrtića iz Pećinaca povredilo odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

Predškolskoj ustanovi je preporučeno da otkloni posledice diskriminatornog postupanja i preduzme hitne mere i aktivnosti kako bi se deci obezbedilo pohađanje predškolske ustanove u objektu Obrež odnosno Pećinci, zatim da uputi pisano izvinjenje roditeljima dece u čije ime je podneta pritužba.

Toj ustanovi je preporučeno i da ubuduće vodi računa da u okviru redovnih poslova i aktivnosti ne krši zakonske propise o zabrani diskriminacije.

S obzirom da Predškolska ustanova „Vlada Obradović Kameni“ nije postupila po preporuci ni posle opomene u zakonskom roku od 30 dana, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je u skladu sa Zakonom, o tome obavestila javnost.

Više opozicionih partija nekoliko meseci ukazuje da su deca ostala bez mesta u vrtiću jer su članovi njihovih porodica simpatizeri ili članovi Demokratske stranke, koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika.

(Beta, foto: web stranica Poverenika za ravnopravnost)