Skip to main content

Poverenica u Srbiji osudila povezivanje ‘majmunskih boginja’ sa LGBT populacijom

Građani 24. maj 2022.
< 1 min čitanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankica Janković osudila je dovođenje u vezu širenja nove zarazne bolesti “majmunskih boginja” sa LGBT+ populacijom, na način na koji to čine pojedini mediji i portali, objavljeno je 24. maja na sajtu poverenice.

Janković je naglasila da je targetiranje bilo koje grupe ljudi na osnovu bilo kog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva, pa tako i na osnovu seksualne orijentacije, diskriminatorno i zakonom zabranjeno.

Majmunske boginje, koje obično nisu smrtonosne, mogu uzrokovati groznicu, bolove u mišićima, otečene limfne čvorove, drhtavicu, iscrpljenost i osip na rukama i licu nalik na vodene boginje.

Majmunske boginje su isti član porodice kao i male boginje. Manje su zarazne od malih boginja i uzrokuju manje slučajeva teške bolesti.

Virus se može preneti kontaktom sa kožnim oboljenjima ili kapljicama telesne tečnosti od zaražene osobe.

Lečenje ne postoji, ali simptomi obično nestaju nakon dve do četiri sedmice. Bolest se smatra endemskom u 11 afričkih nacija.

Manje od 200 potvrđenih i sumnjivih slučajeva zabeleženo je od početka maja u Australiji, Evropi i Severnoj Americi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), što je izazvalo strahove od širenja bolesti.

Rizik od širenja majmunskih boginja među opštom populacijom je vrlo nizak i prenos se može zaustaviti izvan endemskih zemalja u centralnoj i zapadnoj Africi, rekli su zdravstveni zvaničnici 23. maja, nakon što su ovog meseca eksplodirali slučajevi u Evropi i Severnoj Americi, piše AFP.

Iako su majmunske boginje poznate već 40 godina, SZO je saopštila da je to prvi put da je bilo nekoliko slučajeva istovremeno u mnogim zemljama i među ljudima koji nisu putovali u endemske regije Afrike.

(RSE, foto: N1)