Skip to main content

Poverenica: Najveći broj pritužbi stiže od građana i građanki sa invaliditetom

Građani 02. dec 2022.
< 1 min čitanja

Svih ovih 12 godina koliko postoji institucija poverenika za zaštitu od diskriminacije i unapređenja ravnopravnosti najveći broj pritužbi stiže od građana i građanki sa invaliditetom, a invaliditet je uvek među prva četiri ili pet osnova po broju pritužbi koje stižu, rekla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Prema njenim rečima, najveći problem svih ovih godina jeste pristupačnost, ali ne samo fizička već i druge vrste prepreka koje stoje pred građanima sa invaliditetom koji imaju senzorna oštećenja poput slepih, slabovidih i gluvih.

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov istakao je danas da Srbija 2007. godine ratifikovala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom i da je posvećena stvaranju pravednog društva ravnopravnih građana.

„Jedna osetljiva grupa naših građana jesu i osobe sa invaliditetom čiji međunarodni dan sutra proslavljamo i povodom toga smo se odlučili da o jednoj temi, a to je pristup i podrška obrazovanju osoba sa invaliditetom otvorimo u okviru našeg instituta društveni dijalog“, kazao je Žigmanov uoči dijaloga.

On je naglasio da u tom području postoje brojni izazovi.

Kako je kazao, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom koje sa Ministarstvom organizuje dijalog Milan Janković, jedna od osnovnih poruka u projektu bila je da podrška nije nagrada.

„Time smo prepoznali činjenicu da je sam sistem stipendiranja usmeren na nagrađivanje, a ne na podršku svim studentima, pa samim tim i studentima sa hendikepom“, objasnio je Janković.

Prema njegovim rečima, značajna je i poruka koju šalje lokalna zajednica koja treba da pruži podršku studentima sa hendikepom kroz stipendiranje.

(FoNet, Foto: Pixabay)