Skip to main content

Posmatrači EU videli da kandidati na srpskim izborima nisu bili ravnopravni

Info 02. мај 2022.
< 1 min čitanja

Vrlo je problematično što je javnost na preliminarne rezultate izbora u Srbiji čekala toliko dugo, a teško je govoriti i o slobodnim izborima, rekao je u intervjuu za portal „European Western Balkans“ Tajson Reten, šef delegacije Evropskog parlamenta koja je posmatrala izbore 3. aprila.

U intervjuu za pomenuti portal, Reten je rekao da „osim veće izlaznosti i pluralnijeg parlamenta nakon bojkota prethodnih izbora, preliminarni zaključci posmatračke misije OEBS/ODIHR primetili su više nedostataka koji su doveli do nejednakih uslova, a koji su išli u korist trenutnoj vlasti“.

„Na nesreću, ovi nedostaci često su rezultat namernih odluka i postupaka pod pritiskom vladajuće koalicije i predstavljaju nazadovanje u poštovanju osnovih vrednosti EU“, kaže Reten.

Prema njegovim rečima, ova posmatračka misija EU ne razlikuje se u odnosu na one u drugim zemljama Zapadnog Balkana. Međutim, posmatranje izbora u Srbiji bilo je veoma važno kada se uzme u obzir nazadovanje demokratije koje su konstatovale brojne međunarodne i lokalne organizacije.

„Izborne neregularnosti su povezane sa namernim postupcima koji su stvorili neravnopravne uslove za kandidate na parlamentarnim i predsedničkim izborima i za preostale kritičke glasove u medijima. U ovom kontekstu postaje teško da se govori o slobodnim i poštenim izborima. Na ishod verovatno ne utiče odlučujuće sam izborni dan, ali sigurno utiču nedelje i meseci uoči izbora. Kako bi se poboljšale izborne okolnosti, ključno je da se nepravilnosti u glasanju na ispravan način istraže i da institucije deluju nezavisno i transparentno čuvaju osnovne demokratske principe, kao što se i očekuje od države koja već pregovara članstvo u EU“, kaže on.

Reten kaže da je ne samo „neobično“ već i „problematično“ što RIK nije bio u stanju da objavi zvanične preliminarne rezultate više od jednog dana nakon izbora, iz još uvek nerazjašnjenih okolnosti.

(EWB/Nova, Foto: Beta)