Skip to main content

Popović: Reakcija Milatovića na Vučevića je kao kad Lukašenko komentariše izjavu Putina

Jugoslavija 21. avg 2023.
2 min čitanja

"Ovdje je riječ o potpunoj diskriminaciji i dovršavanju procesa asimilacije Crnogoraca. O tome se sramotno ćuti"

„Kad bi Crna Gora bila iole suverena država u unutrašnjem smislu, onda bi osvrt na bilo kakvu reakciju predsjednika države ili Vlade bio smislen. Ovako, s obzirom na to da je Crna Gora već tri godine kolonija Beograda i Moskve, o njegovom nazovi saopštenju se može samo u tom smislu suditi. Kao, na primjer, da komentarišete reakciju Lukašenka u odnosu na neku izjavu Putina“, kazao je za Pobjedu publicista Milorad Popović, komentarišući reakciju crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića nakon skandalozne izjave srpskog ministra odbrane Miloša Vučevića „da će se Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji obiti o glavu priznanje Kosova, kao što je Ukrajini“.

Popović, podsjećajući na skandalozno obraćanje Vučevića, kaže da su „njima Srbi ugroženi svuda gdje nemaju sto posto kontrolu nad svim resorima“.

„To je sindrom 90-ih godina. Sve što se događalo od Slovenije, preko Hrvatske, BiH, do Kosova, to se danas u jednom inoviranom smislu takođe događa. Istina, preko tzv. meke sile, propagande, obavještajnih službi, medijske dominacije. Crna Gora je okupirana i to je aksiom. Nije tu srpska vojska kao 1918. godine, ali pogledajte sektor kulture, prosvjete, medija, diplomatije. Crna Gora nema nijedan element suverenosti. Ako zanemarimo tu ključnu činjenicu koja određuje sve, onda možemo do beskraja raspravljati o tome koliko anđela stoji na vrhu igle ili neke retoričke bravure Milatovića ili Abazovića. Ključno je da je Crna Gora danas potpuno u sferi Beograda i Moskve“, istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, nije trebalo očekivati reakciju Milatovića.

„Ovdje je u pitanju ‘natezanje mišića’ – da li će vlada biti sto odsto srpska ili će, kako zapadni centri možda žele, da tu bude i dio stranaka manjinskih naroda. Oko toga je čitava priča, jer oni imaju planove sa Crnom Gorom, i to da falsifikuju popis stanovništva, da Srbi budu većina, da promijene Zakon o državljanstvu i Ustav“, kazao je Popović.

Poručio je da je skandaloznije na koji su način reagovale suverenističke stranke nego Milatović.

„On je marioneta koji je doveden na način što je Beograd izbacio iz igre Spajića i stvari su jasne. O tome ne treba trošiti riječi. Ali reakcije suverenističkih stranaka i ostale javnosti mnogo više zabrinjavaju. Oni još ne smiju da kažu da Crnogoraca nije bilo u posljednje tri godine u Vladi, osim nekolika mjeseca dva ministra iz SDP-a. Ovdje je riječ o potpunoj diskriminaciji i dovršavanju procesa asimilacije Crnogoraca. O tome se sramotno ćuti“, kazao je Popović.

Rekao je da nova vlada treba da dovrši posao Krivokapića i Abazovića, te da je DPS demonizovan, ne zbog korupcije koja je danas malignija nego prije tri godine, već zato što za njega glasa najveći broj nacionalnih Crnogoraca.

(Pobjeda, Foto: Antena M)