Skip to main content

Popov: Ustav Srbije mora da se menja

Autonomija 16. апр 2008.
< 1 min čitanja

Aleksandar PopovDirektor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je danas da Ustav Srbije mora da se menja, jer ne omogućava suštinsku decentralizaciju i regionalizaciju Srbije. Na predstavljanju projekta „Decentralizacija u kontekstu novog Ustava Srbije i evropskih integracija“, Popov je rekao da se zahtevi za decentralizaciju ne čuju samo iz Vojvodine, nego i iz ostalih delova Srbije.
„U Nišu postoji veliki regionalni naboj. Čak se pojavila ideja da Niška regija postane autonomna pokrajina. U Kragujevcu, u Šumadiji, takođe postoji želja da se sprovede decentralizacija“, naveo je Popov. Ocenio je da proglašenje nezavisnosti Kosova ne može da bude izgovor za odlaganje procesa decentralizacije u Srbiji.
„Kosovo će takvima koji bi želeli da se vlast koncetriše na jednom mestu, biti alibi narednih 100 godina. Ne smemo dozvoliti da nam na taj način izbijaju adute iz ruku. Jer, ova tema po njima nikada ne bi trebalo da dođe na dnevni red“, ocenio je Popov. On je pozvao političke partije koje se deklarišu kao proevropske da dokažu da zaista to i jesu.
„Idemo u susret izborima, a decentralizacija je evropski trend. Prema tome, snage koje se zalažu za evropske vrednosti – neka sada to i dokažu“, poručio je Popov. U okviru projekta biće održana serija tribina i okruglih stolova na kojima će se prezentovati sve mane Ustava Srbije, koje se tiču procesa decentralizacije.

(Beta)