Skip to main content

Popov: Pravo je čudo da vojvođanska zastava još uvek postoji

Info 15. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Politički analitičar Aleksandar Popov izjavio je da je „pravo čudo što zvanične vojvođanske zastave uopšte i ima“.

“Da bi parirali zastavi Vojvodine, naprednjaci su izmislili tradicionalnu, pa sad imamo tri. Oni bi najradije da ukinu ovu sa tri zvezdice koja je Statutom definisana, a ne još da ju afirmišu. Kada ne bi imali međunarodne reprekusije za taj potez, sigurno bi to i učinili”, rekao je Popov za beogradski Danas.

Podsetio je da je jedino izvorno ustavno ovlašćenje Vojvodine da donosi svoja znamenja, grb i zastavu, “ali vidimo da se ni to ne poštuje”.

“Dan zastave je zamajavanje masa, ide se ka nacionalnoj homogenizaciji i teranju u plemenske torove da bi se lakše manipulisalo masama i skrenula pažnja sa tekućih problema”, oceio je Popov.

Zvanična zastava Vojvodine usvojena je na sednici Skupštine Vojvodine 27. februara 2004. godine, dok je tradicionalna zastava, bazirana na tradicionalnoj srpskoj trobojci iz 1848. godine, usvojena Statutom Vojvodine iz 2014, a uvođenje tradicionalnog grba i zastave usvojeno je glasanjem 15. septembra 2016. godine.

U poslednjih petnaestak godina, zvanična zastava Vojvodine bačena je i spaljena desetak puta, barem što je zavedeno kroz medijske objave.

(Autonomija/Danas)