Skip to main content

Ponovo odloženo suđenje Dragani Arsić po tužbi Galensa: Sutkinji prestala funkcija na lični zahtev

Vojvodina 04. јул 2022.
< 1 min čitanja

Glavni pretres u suđenju po tužbi suvlasnice Galensa Sanje Petrić protiv novosadske aktivistkinje Dragane Arsić odloženo je još jednom, treći put.

Pretres je bio zakazan za 7. jul, ali se neće održati zbog zahteva postupajuće sudije da joj prestane funkcija, navode u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Novi glavni pretres biće zakazan naknadno od strane nove postupajuće sudije, o čemu će stranke i javnost biti naknadno obavešteni, dodaju u sudu.

Prethodno ročište odloženo je jer, kako su poručili u Osnovnom sudu, sudnica nije bila dovoljno velika. Sa istog ročišta su udaljeni novinari i građani bez valjanog objašnjenja, uključujući i novinarku 021.rs Draganu Pricu Kovačević. Ona je legitimisana i udaljena iz zgrade suda, a zbog ovakvog ponašanja zaposlenih u sudu reagovali su UNS i NUNS.

Ovo je jedna od ukupno pet privatnih tužbi koje su Petrići podneli protiv aktivistkinje Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragane Arsić, ovog pokreta i udruženja građana „Fruškać“. Još jedan postupak je u toku i to onaj koji je pokrenuo vlasnik Galensa Nebojša Petrić, koji je u svom iskazu poručio da se zbog aktivnosti aktivista na Fruškoj gori plaši za svoju bezbednost, te da „trpi i otežano poslovanje svojih kompanija“.

Advokat odbrane Mihailo Pavlović smatra da je reč o klasičnim SLAPP tužbama kojima uticajni pojedinci, u nameri da se odbrane od pritisaka, zatrpavaju one koji ukazuju na sumnje u njihovu zakonitost poslovanja.

Petrić traži 800.000 dinara naknade, između ostalog i za pretrpljenu duševnu bol.

(021.rs)