Skip to main content

Ponoš: Vučićeva država pije krv narodu

Info 03. mar 2022.
2 min čitanja

Predsednički kandidat Ujedinjene opozicije general Zdravko Ponoš izjavio je da se „odlazeći“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavlja u smislu „država to sam ja“, a to u praksi znači da država pije krv narodu umesto da bude njegov servis.

Ponoš je u intervjuu za Novi magazin kazao da je posao predsednika države predstavljanje Srbije u svetu, komandovanje vojskom, bezbednost zemlje, imenovanje ambasadora i unapređenje oficira, da koristi snagu svoje reči šireći razuman govor i da smiruje strasti, a ne da, kao što to radi Vučić, dramatizuje svaku situaciju i širi govor mržnje.

„Građani Srbije će 3. aprila imati priliku da se oproste od aktuelne vlasti i da zaustave voz koji, nakon deset godina pod vođstvom Srpske napredne stranke (SNS), Srbiju opasno približava provaliji. Posle deset godina vlasti SNS-a, mi smo jedno prilično razvaljeno društvo. Korupcija se toliko zapatila da je ugrožen opstanak društva“, naveo je Ponoš.

Po njegovim rečima, prethodna vlast je 2012. pala zbog korupcije, a ova sada, odnegovala je do nesuđenog nivoa svoju korupciju i u čvrstom je zagrljaju s organizovanim kriminalom.

„Ova vlast je potpuno devastirala sve institucije. Odlazeći predsednik Srbije je svojim ponašanjem i odlukama podelio društvo na njegove i ostale, iako je njegova ustavna obaveza da izražava državno jedinstvo. On reprezentuje jedinstvo samo svoje stranke“, ocenio je Ponoš.

Istakao je da je stanje u Srbiji toliko loše da vlada ogromno nezadovoljstvo ne samo među neopredeljenima i opozicionim biračkim telom, nego i kod velikog broja doskorašnjih pristalica SNS-a.

„Svi su shvatili da mi nismo zemlja blagostanja, kako to vlast obmanjuje javnost već godinama. Cene hrane i goriva enormno rastu, životni standard drastično pada i po svim ekonomskim pokazateljima mi smo jedno od najsiromašnijih društava u Evropi. Više od tri miliona punoletnih građana na mesečnom nivou nema primanja veća od 350 evra. Najveći broj penzionera ima penziju do 150 evra. To je užasna stvarnost, koju ova odlazeća vlast skriva“, kazao je on.

Dodao je da većina građana Srbije više ne može da trpi laži, obmane i uvrede koje im režim servira preko svojih medija.

„Čak ni simpatizeri SNS-a više ne veruju u režimsku propagandu. Niko normalan ne može da prihvati stvarnost da pomoćnici magacionera postaju pomoćnici ministara, a da stručni ljudi, bez obzira na stepen obrazovanja, moraju posao da traže u inostranstvu ili da u Srbiji rade za platu od 300-400 evra. Tu nepravdu sada svi vide i zato očekujem da će SNS biti drastično kažnjena na izborima„, rekao je Ponoš.

(Beta, Foto: N1)