Skip to main content

Ponoš: Tražimo vanredne parlamentarne izbore, razdvojene od redovnih lokalnih

Info 26. apr 2023.
2 min čitanja

"Važno je da budu odvojeni jer ako Vučić nosi svaku listu događa se da glasate za Vučića u Žagubici"

Lider Srbija Centra – SRCE Zdravko Ponoš na zajedničkoj konferenciji za medije sa DS i Zajedno rekao je da u Srbiji institucije ne funkcionišu jer je onaj čija je ustavna obaveza da snagom svog autoriteta insistira na poštovanju ustava i zakona radi suprotno, prenosi SRCE.

“To je predsednik Republike Aleksandar Vučić koji je iskoračio van svojih ustavnih nadležnosti. Zauzeo je, između ostalog prostor koji pripada Vladi Srbije, a svoju vaninstitucionalnu i vanustavnu moć vuče iz činjenice da lično kontroliše parlamentarnu većinu”, izjavio je Ponoš.

Po njegovim rečima Vlada Srbije je prepustila svoje nadležnosti predsedniku Republike koji sada vodi privatnu spoljnu politiku.

„To je dovelo do fijaska spoljne politike vezano za kosovski problem, a vidimo da predsednik pregovara o kopanju litijuma iako je Vlada zvanično odustala od toga.“

Kada je u pitanju nova strategija spoljne politike koju Vučić najavljuje Ponoš kaže da je retorzija osnovno obeležje toga što se najavljuje „iz čega se vidi da je Vučić Šešeljev đak jer on najavljuje odmazdu prema onima koji su glasali za prijem Kosova u SE ili su bili uzdržani.

„Ali, tu odmazdu Vučić najavljuje samo za neke države, a posebno za Crnu Goru. Kakva je to principijelna spoljna politika gde se reciprocitetom preti Crnoj Gori i Ukrajini, a ne Grčkoj. Ili zašto Vučić ne uvede vize za građane SAD ili Velike Britaniju kad oni imaju vizni režim prema građanima Srbije? On sada preti onima koji su tako glasali, a on se lično najnovijim sporazumima sa Kurtijem obavezao da se Srbija neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije“, kaže Ponoš.

Na pitanje zašto su nam neophodni razdvojeni vanredni parlamentarni izbori Ponoš odgovara da su neophodni zbog dve stvari.

“Da zaustavimo sunovrat Srbije i da pozovemo na odgovornost one koji su nas doveli do ove situacije“, prenosi se u saopštenju pokreta Srbija centar.

Važno je da budu odvojeni jer ako Vučić nosi svaku listu događa se da glasate za Vučića u Žagubici a u stvari ste glasali za Safeta Pavlovića, ili da glasajući za Vučića u Pećincima dobijete Lukija na vlasti i decu van vrtića – konstatovao je Ponoš.

Ponoš je pozvao sve stranke opozicije na saradnju u kontroli izbora i borbi za izborne uslove u čemu nisu važne ideološke razlike. Ta saradnja treba da počne odmah, zaključuje Ponoš.

(Danas)