Skip to main content

Polumaraton u Sarajevu uz rusko finansiranje

Jugoslavija 18. sep 2022.
< 1 min čitanja

"Globalna politika ih ne zanima"

U Sarajevu se u nedjelju trči “Sarajevo polumaraton”, “G-drive štafetni polumaraton” i “IntersportFunRun”, a jedan od sponzora Sarajevskog polumaratona je ruska energetska kompanija Gazprom.

Po ovoj kompaniji, odnosno brendu goriva koje se prodaje na tržištu Bosne i Hercegovine, nazvan je i “G-Drive Štafetni polumaraton”, jedna od četiri utrke sarajevskim ulicama.

Na startu utrka u glavnom gradu BiH bilo je oko 1.100 ljudi u polumaratonskoj i 700 u FunRun utrci, a trkači su iz 43 države.

Kako je Radio Slobodna Evropa detaljno pisao, ovo nije prvi put da neka ruska kompanija bude sponzor ove sportske manifestacije. Najveći sponzor bila je ruska Sberbanka po kojoj je polumaraton nosio i ime do ove godine.

Ta banka je početkom marta ove godine promijenila vlasnike u Bosni i Hercegovini nakon ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje je EU uvela prema Rusiji.

Alija Imamović, jedan od organizatora utrke i među najboljim maratoncima iz BiH, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako organizacija nije jeftina.

O konkretnim brojkama Imamović nije želio govoriti, osim da je riječ o “nekoliko stotina hiljada maraka”. Dodaje i da ih globalna politika ne zanima.

(Radio Slobodna Evropa)