Skip to main content

Poljska tvrdi da Belorusija autobusima odvozi migrante sa granice

Planeta 17. нов 2021.
< 1 min čitanja

Beloruske vlasti autobusima odvoze migrante koji su već danima zaglavljeni na granici Belorusije i Poljske pokušavajući da uđu u EU, saopšili su zvaničnici Poljske.

Velika grupa migranata, mahom sa Bliskog istoka, od 8. novembra zaglavljena je na granici Belorusije i Poljske.

Tenzije su pojačane pošto su poljske snage na granici juče upotrebile vodene topove i suzavac protiv migranata koji su bacali kamenje. Varšava optužuje režim beloruskog predsednika Aleksnadra Lukašenka da naoružava migrante, koji pokušavaju da pređu granicu dimnim bombama i drugim oružjem.

Danas su se neredi smirili i u velikom kampu kod prelaza Kuznica, koji je sada zatvoren, ima manje ljudi, saopštili su poljski zvaničnici, iako je zabeležen 161 pokušaj ilegalnog prelaska granice.

„Dobio sam informaciju da je Lukašenko poslao prve autobuse u koje se migranti ukrcavaju i odlaze“, rekao je Mačej Vasik, zamenik ministra unutrašnjih poslova. „Kamp kod Kuznice se polako prazni“, dodao je.

Nije, međutim, jasno kuda migrante odvode, jer informacije dobijene od zvaničnika nije moguće potvrditi zbog ograničenja rada novinara sa obe strane granice. Zbog vanrednog stanja, Poljska je novinarima i aktivistima za ljudska prava zabranila prilaz na tri kilometara od granice.

Zapad je optužio predsednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante kao oruđe za destabilizaciju EU u znak protesta zbog uvedenih sankcija njegovom autoritarnom režimu.

Beloruska državna novinska agencija Belta izvestila je da su migranti smešteni u logističkom centru na granici, kako bi spavali u zatvorenom, jer nisu dozvoljeni šatori na otvorenom i poriče da je Belorusija orkestrirala krizu. Irak je apelovao na svoje građane da se vrate, poručujući im da je put u EU zatvoren a prvi letovi zakazani su za četvrtak.

(Beta, Ilustracija: Pixabay)