Skip to main content

Poljska proevropska vlada smijenila rukovodstva državnih medija

Planeta 20. дец 2023.
< 1 min čitanja

Predsjednici i odbori državne televizije, radija i novinske agencije smijenjeni su

Poljska proevropska vlada objavila je 20. decembra da je smijenila rukovodstva u državnim medijima, na koja se gledalo kao produženu ruku prethodne vlade desničarskih populista.

Predsjednici i odbori državne televizije, radija i novinske agencije smijenjeni su, navodi Vlada u saopštenju navodeći potrebu da se povrati nepristrasnost medija.

Državni mediji stranke Pravo i pravda (PiS) redovno su optuživani za pristrasno izvještavanje, prenošenje vladine propagande i pokretanje verbalnih napada na opoziciju.

Nova vladajuća koalicija u Varšavi usvojila je rezoluciju kojom se poziva na ponovno uspostavljanje „nepristrasnosti i pouzdanosti javnih medija“.

Vlada novog poljskog premijera Donalda Tuska položila je 13. decembra zakletvu u posljednjem koraku u prenosu vlasti koji označava ogromnu promjenu nakon osam godina vladavine nacionalista.

Poslije višegodišnjih sporova između Varšave i Brisela pod prethodnom vladom, koju je predvodila stranka Pravo i pravda (PiS), dolazak Tuska na vlast pobudio je nade u bolje odnose s ostatkom Evropske unije.

Centrista Tusk je kao predsednik Evropskog savjeta od 2014. do 2019. predsedavao samitima lidera EU, obećao je da će obezbijediti milijarde evra za Poljsku koje je EU zamrznula usljed zabrinutosti zbog vladavine prava.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)