Skip to main content

Poljska opozicija dogovorila buduću vladu: Spremni smo da je zajedno formiramo

Planeta 24. окт 2023.
2 min čitanja

"Stranka Pravo i Pravda proćerdala je osam godina našeg života"

Lideri opozicionih proevropskih demokratskih stranaka koji su na izborima 15. oktobra u Poljskoj osvojili većinu u oba doma parlamenta saopštili su danas da će zajedno formirati vladu a kao svog kandidata predsedniku Poljske Andžeju Dudi predlažu bivšeg premijera, nekadašnjeg predsednika Evropskog saveta, lidera Građanske koalicije Donalda Tuska.

„Potvrdili smo kao lideri opozicije spremnost da sarađujemo i stvorimo parlamentarnu većinu. Današnja deklaracija umiriće predsednika i olakšaće mu zadatak. Spremni smo da formiramo vladu“, kazao je danas Tusk.

Tusk kao lider najjače stranke opozicije, liberalne Građanske koalicije, Šimon Holovnja i Vladislav Košnjak-Kamiš kao lideri centrističkog Trećeg puta i lider Nove Levice Vlodjimjež Čažasti izašli su danas zajedno pred medije da upute apel predsedniku Dudi da ne odugovlači do 14. novembra kada je krajnji rok da se sastane parlament u novom sazivu, već da što pre sazove sednicu Sejma, donjeg doma poljskog parlamenta.

„Stranka Pravo i Pravda proćerdala je osam godina našeg života. Umesto da nas vodite u budućnost u kojoj će živeti naša deca vratili ste nas natrag 50 godina. Zato apelujemo na predsednika Dudu da ne traći više ni sekundu našeg vremena. Nema šta da čekate, većina da formira vladu postoji“, kazao je Holovnja.

Predsednik Duda počeo je danas, prvo sa liderima donedavno vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, konsultacije o tome kome da poveri mandat za sastav vlade, pošto su populisti Kačinjskog treći put zaredom osvojili pojedinačno najviše glasova ali 75 odsto od 29 miliona birača koji su izašli na izbore komotnu većinu u oba doma dali su proevropskim demokratskim strankama.

Dosadašnja opozicija u novom sazivu u donjem domu ima 248 poslanika od 460 a u gornjem domu 66 senatora od 100.

Pred izbore predsednik Duda je kazao da će mandat u prvom pokušaju da sastavi vladu dati partiji koja osvoji pojedinačno najviše glasova iako je unapred jasno, a to je priznao i sam vicepremijer Kačinjski, da je volja birača bila takva da Pravo i Pravda završi u opoziciji.

Donald Tusk kao budući premijer i njegovi koalicioni partneri nastoje da ubede Dudu da ne gubi vreme tim prvim pokušajem Prava i Pravde osuđenim na neuspeh već da mandat da odmah Tusku.

Predsednika upozoravaju na situaciju da je pored rata u Ukrajini izbio i sukob palestinskog Hamasa i Izraela, da je nužno usvojiti državni budžet za narednu godinu a takođe na potrebu da se što pre izglade odnosi sa Evropskom unijom i odblokiraju desetine milijardi evra za Poljsku iz Fonda za obnovu posle pandemije zamrznute zbog kontroverzne reforme pravosuđa u Poljskoj.

(Beta, foto: Pixabay)