Skip to main content

Poljoprivredni sajam ulazi u godinu 80. jubileja

Info 14. мар 2012.
< 1 min čitanja

Na današnji dan 1931. godine u Novom Sadu je počeo prvi Međunarodni poljoprivredni sajam i izložba priplodne stoke, saopštila je pres služba Novosadskog sajma.

Kako se navodi, te godine novosadski privrednici i politički čelnici iskoristili su sve prednosti vojvođanske ravnice i izgradili manifestaciju koja je, boreći se s ekonomskim, političkim i ratnim nedaćama, stekla reputaciju u zemlji i svetu.

Tadašnji sajam je priredio Savez poljoprivrednih udruženja Dunavske banovine i Akcionarsko društvo za izložbe i sajam uzoraka u Novom Sadu. Otvorio ga je tadašnji ban Dunavske banovine Svetomir Matić, a pozdravni govor održao je jedan od najvećih privrednika tog vremena, Đoka Dunđerski.

Najviše izložbenog prostora zauzela je stoka, poseban paviljon bio je namenjen za predstavljanje mlečnih proizvoda, a akcionarska društva, državna i privatna preduzeća izlagala su poljoprivrednu mehanizaciju i uređaje za veterinu.

Tokom tri dana sajma, specijalna komisija je ocenjivala stoku i dodelila nagrade za najbolje izložene eksponate.

Ove godine Međunarodni poljoprivredni sajam biće održan od 12. do 18. maja, a zemlja partner biće Austrija, čiji izlagači će predstaviti dostignuća iz oblasti proizvodnje organske hrane, stočarstva, obnovljivih izvora energije i poljoprivrednih tehnologija.

Kako je navaljeno iz Novosadskog sajma, predstavljanje prehrambene industrije, organske proizvodnje, poljoprivredne mehanizacije, kao i Nacionalna izložba stoke biće okosnica 79. poljoprivrednog sajma, a nov segment biće izložba inovacija u oblasti poljoprivrede.

Komisija za ocenjivanje kvaliteta Novosadskog sajma vrednovaće proizvode u 29 robnih grupa.

(Autonomija)