Skip to main content

Pola miliona demonstranata na ulicama Varšave, tvrdi poljska opozicija

Planeta 04. jun 2023.
< 1 min čitanja

Vođe većine opozicionih partija su ohrabrivale svoje pristalice da se pridruže maršu protiv nacionalističke partije Pravo i pravda

Pola miliona demonstranata se okupilo na ulicama Varšave u nedjelju 4. juna, kako navode predstavnici opozicije u Poljskoj koji su organizovali proteste, te tvrde da se radi o jednom od najvećih skupova tog tipa u posljednjih 30 godina, nakon pada komunizma.

Leh Valensa (Lech Walesa), bivši poljski predsjednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir i vođa borbe protiv komunizma, pridružio se predstavnicima opozicije na čelu kolone uoči izbora za parlament koji se očekuju na jesen.

Ljudi su stigli iz svih dijelova zemlje nakon što je bivši premijer Donald Tusk, šef centrističke opozicione partije Građanska platforma pozvao na protest protiv „visokih troškova života, varanja i laganja, za demokratiju, slobodne izbore i Evropsku uniju“.

Vođe većine opozicionih partija su ohrabrivale svoje pristalice da se pridruže maršu protiv nacionalističke partije Pravo i pravda, koju vodi Jaroslav Kačinski (Jaroslaw Kaczynski).

„Gradsko vijeće procjenjuje da je broj demonstranata oko 500.000“, rekao je portparol organizatora, Jan Grabiec, za AFP.

Obučeni u crveno-bijele poljske boje, demonstranti su nosili natpise na kojima je pisalo „dosta je dosta“, „ne autoritarnoj Poljskoj“, te sa optužbama na račun vladajuće stranke za visoke cijene.

Nekadašnji šef Vijeća Evrope, Tusk se obratio okupljenim rekavši da je uloga opozicije „slične važnosti“ kao tokom osamdesetih, u borbi protiv komunističkih vlasti u toj zemlji.

Valensa, predvodnik sindikata Solidarnost u uspješnoj borbi protiv komunizma, je dugo bio van politike.

Rekao je demonstrantima da je „strpljivo“ čekao dan kada će nacionalisti i Kačinski biti uklonjeni sa vlasti.

„Gospodine Kačinski, došli smo po vas. Taj dan je konačno došao“, rekao je Valensa.

Na dan protesta, 4. juna, prije 34 godine su se održali prvi djelimično slobodni izbori u Poljskoj, nakon kojih je uslijedio pad komunizma u Evropi.

Valensa je 1990. postao prvi demokratski izabrani predsjednik Poljske.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)