Skip to main content

Pokret Kreni-promeni predao RTS-u zahtev za organizovanje javne debate o Rio Tintu

Info 20. sep 2022.
< 1 min čitanja

Predstavnik pokreta “Kreni – promeni” Savo Manojlović predao je danas informativnom programu RTS-a zahtev za organizovanje javne rasprave i debate o kompaniji Rio Tinto.

Manojlović je na konferenciji za novinare ispred zgrade RTS-a rekao da je “Kreni – promeni” prikupio 38.000 potpisa za narodnu inicijativu i da je obaveza javnog servisa “da izveštava o onome što je interes građana”

“Smatramo da je debatna emisija potrebna i za narodnu inicijativu i u saglasnosti je sa Ustavom i zakonom. Javna reč ne treba da pripada samo političarima i građanskim aktivistima već i stručnjacima”, rekao je Manojlović.

Dodao je da bi u javnoj raspravi trebalo da učestvuju i predstavnici Rio Tinta, a ne da u njihovo ime govore političari, koji treba da zastupaju interese građana, a ne neke kompanije.

Aktivistkinja “Kreni – promeni” Marina Pavlović je rekla da je ukidanjem prostornog plana Jadar vlast ukinula projekat “Rio Tinto”, ali da su se u isto vreme širom Srbije pojavili slični projekti, za koje se sumnja da uništavaju životnu sredinu, navodeći kao primer Rekovac gde “meštani više od nedelju dana brane svoja imanja”.

(Beta)