Skip to main content

Pokret Bravo: Tužilaštvo da saopšti ko je odgovoran za prebijanje građana u Novom Sadu

Vojvodina 21. јул 2023.
2 min čitanja

"Već godinu dana čami predmet o postupanju policajaca koji su obezbeđivali javni skup i asistirali batinašima tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića"

Građanski pokret Bravo predao je danas Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu zahtev da odgovori na pitanje ko je odgovoran za prebijanje građana koje se desilo pre godinu dana tokom protesta ispred zgrade Skupštine Vojvodine.

“U Specijalnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu već godinu dana čami predmet o postupanju policajaca koji su obezbeđivali javni skup i asistirali batinašima tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića. Ne mirimo se s takvim stanjem”, naveo je pokret Bravo u saopštenju za javnost.

Danas se u Novom Sadu povodom godišnjice prebijanja građana održava protest opozicionih stranaka i pokreta na istom mestu kao i prošle godine.

Iz Građanskog pokreta Bravo dodali su da su Višem javnom tužilaštvu uputili pitanja u kojoj fazi predistražnog ili krivičnog postupka se nalazi predmet i šta su do sada preduzeli povodom postupanja policijskih službenika, suprotno odredbama Zakona o policiji, Zakona o privatnom obezbeđenju, Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju.

Na poziv više lokalnih udruženja, nekoliko stotina građana demonstriralo je 21. jula prošle godine ispred zgrade Skupštine Vojvodine u Novom Sadu, u kojoj je trajala sednica gradskog parlamenta izražavajući protivljenje usvajanju Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada, za koji su građani tvrdili da je krojen po meri privatnih investitora.

Skupština Novog Sada, koja ima 78 odbornika, toga dana je ubedljivom većinom usvojila GUP, sa 63 glasa za i četiri protiv.

Jedan od povoda za protest bila je i činjenica da gradska vlast nije odgovorila na više od 12.000 primedbi koje su Novosađani imali na novi GUP, plan koji se odnosi na period do 2030 godine.

Do sukoba na protestu je došlo kada su se demonstranti približili ogradi ispred zgrade Skupštine Vojvodine, a nakon što vlast nije dozvolila jednom od njih da pred odbornicima obrazloži primedbe građana na GUP Novog Sada.

Nerede je zaustavila policija, opremljena šlemovima i štitovima, a okupljeni su se razišli pošto je GUP usvojen.

Burna negodovanja u delu javnosti usledila su jer su se na fotografijama i snimcima sa protesta videle nepoznate osobe u civilu koje se fizički obračunavaju sa demonstrantima i privode ih.

Jedan broj ljudi u civilu imao je legitimacije privatnog obezbeđenja, dok su drugi bili bez obeležja.

Aktivisti i predstavnici opozicije ubrzo su izrazili sumnju da je među njima bilo osoba koje nisu imale ovlašćenje da intervenišu protiv građana.

Na snimcima su se videli muškarci u belim majicama koji su privodili demonstrante uz primenu sile – uz obaranje na beton, uvrtanje ruku, klečanje na vratu.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila je da je reč o pripadnicima privatne firme „Intersek tim“ (Intersec Team) Dragana Lekića, za koju je navela da je od Grada Novog Sada dobila 29,1 milion dinara samo prošle godine, preko tendera na koji se ta firma jedina prijavila.

Brojne opozicione stranke osudile su tada nasilje pripadnika privatnog obezbeđenja nad demonstrantima u Novom Sadu.

(Autonomija, arhivska foto: Beta)