Skip to main content

Pokrajinski ombudsman ustanovio Dečji savet

Info 07. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Cilj je podsticaj za aktivnije, direktnije, veće i smislenije uključivanje dece u ostvarivanje, zaštitu i unapređenje prava deteta, donošenje odluka i društveni život"

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman doneo je odluku o ustanovljavanju Dečjeg saveta kao stalnog radnog tela ove institucije.

Kako je saopšteno, to je urađeno u cilju podsticaja za aktivnije, direktnije, veće i smislenije uključivanje dece u ostvarivanje, zaštitu i unapređenje prava deteta, donošenje odluka i društveni život.

„Učešćem u radu i aktivnostima Dečjeg saveta, 15 članica i članova ovog tela, uzrasta od 13 do navršenih 18 godina, imaju mogućnost da informišu i obaveštavaju Ombudsmana o kršenju prava deteta, daju mišljenje, savete i predloge radi unapređenja prava deteta, učestvuju u organizovanju edukativnih aktivnosti o pravima deteta i učestvuju u realizaciji istraživanja o stanju prava deteta“, precizira Ombudsman.

Uz ocenu da participacija dece doprinosi razvoju građanskog društva i razvoju društvene odgovornosti, Ombudsman je svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine uputio javni poziv da njihovi učenici i učenice konkurišu za izbor u članstvo Dečjeg saveta.

(Autonomija)