Skip to main content

Pokrajinska inspekcija u pripravnosti zbog zagađenja iz Mađarske

Info 06. okt 2010.
< 1 min čitanja

Zbog ekološke katastrofe u Mađarskoj, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine je u stanju pripravnosti da po potrebi preduzme odgovarajuće mere ukoliko se zagađenje odrazi i na Srbiju, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović

Puzović je na sednici Vlade Vojvodine rekao da njegov sekretarijat prati situaciju, nakon što se iz fabrike aluminijuma u Mađarskoj u reku Markal izlilo oko 600.000 kubnih metara crvenog mulja, koji je zagađen opasnim teškim metalima.

Dodao je da je to najveća ekološka i hemijska katastrofa koja se ikada desila u Mađarskoj, zbog koje su do sada zabeležena četiri smrtna slučaja.

Kako je preneo Pokrajinski sekretariat za informacije, Puzović je naveo da su mađarske vlasti preduzele niz mera da veća količina crvenog boksitnog mulja ne dođe do reke Dunav preko Markala, koji je pritoka Dunava.

Pošto postoji opasnost da opasne materije preko Dunava dođu i u Srbiju, pokrajinski  sekretarijat je uputio dopis Javno preduzeću Vojvodinašume, koje upravlja Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje, pošto se taj rezervat nalazi u graničnom pojasu i u plavnoj zoni Dunava, rekao je Puzović.

Dodao je da je dopis upućen i Javnom preduzeću Vode Vojvodine, jer ono prati kvalitet vode u graničnom pojasu sa Mađarskom.

(Autonomija)