Skip to main content

Pokrajina pomaže Kanjiži i Subotici u zbrinjavanju migranata

Autonomija 08. jul 2015.
2 min čitanja

Pokrajinska vlada uputiće opštinama Kanjiža i Subotica, koje se suočavaju sa svakodnevnim prilivom velikog broja migranata, pomoć u sredstvima za higijenu, kao i finansijsku pomoć za sanaciju javnih površina, izjavio je potpredsednik vojvođanske vlade Miroslav Vasin prilikom posete Kanjiži.
Vasin je nakon sastanka u opštini Kanjiža rekao da se taj grad u najvećoj meri, kao i grad Subotica u nešto manjoj meri, suočavaju sa velikim problemom sa kojim se trenutno suočava cela država Srbija.
„Problem priliva migranata počinje u jednom delu Srbije, a završava se u drugom delu zemlje, i zbog toga je važno da zajedničkim delovanjem na svim nivoima ovaj problem rešavamo“, poručio je Vasin.
Dodao je da će kao komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije predložiti da se na teritoriji Kanjiže i Subotice proglasi vanredna situacija.
Migranti2To će biti predloženo zbog svega što se u ovim opštinama trenutno dešava, ali i onoga što se u perspektivi može dešavati, kako bi se pomoć mogla lakše, jednostavnije i organizovanije upućivati, objasnio je Vasin.
Predsednik Skupštine opštine Kanjiža Robert Lacko rekao je da je situacija “svakoga dana sve gora” i zahvalio pokrajini na pomoći.
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai rekao je da je u tom gradu oformljena posebna operativna radna grupa zadužena za rešavanje problema nastalog prilivom migranata, koja ima zadatak da u saradnji sa republičkim i pokrajinskim institucijama svakodnevno prati situaciju.
On je izrazio bojazan da će u narednom periodu biti još većeg priliva migranata.
Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović kazala je da je važno da se u saradnji sa lokalnim samoupravama radi na tome da se obezbede higijenski uslovi u cilju prevencije bolesti i zaraze.
(Autonomija)