Skip to main content

Pojačava se cenzura interneta u Kini

Planeta 26. okt 2011.
2 min čitanja

Kina je obznanila da će značajno pojačati kontrolu nad socijalnim mrežama i četovima. U pitanju je službeni odgovor sa najvišeg nivoa vlasti na veliki uspon blogova i blogera u ovoj zemlji.

Centralni komitet Komunističke partije Kine u saopštenju je istakao da budno prati „zabrinjavajući“ rast odvažnosti među blogerima, koji sve češće komentarišu osetljive teme, skandale, službene zloupotrebe i neefikasnost vlasti.

Ovog leta je sudar brzih vozova u gradu Vendžou izazvao pravu buru nezadovoljstva među blogerima, pre svega zbog lošeg sistema zaštite i epiloga nesreće. To nezadovoljstvo se prelilo i na tradicionalne medije.

Kina već ima najmoćniji sofisticirani sistem kontrole interneta u svetu. Međutim, cenzori ne uspevaju da idu ukorak sa revolucijom blogova i protokom informacija na njima. Broj registrovanih korisnika interneta u Kini prešao je pola milijarde – ističe kineski Internet informativni centar.

“Ovo saopštenje smo očekivali, jer je proteklih nedelja bilo naznaka da će se ovako nešto desiti”, kaže Dejvid Bandurski sa univerziteta u Hong Kongu. “Ono je bitno, ali nam ne govori tačno šta će se dogoditi. Njime je svima odaslata poruka: Pazite šta radite!“

“Posle ovakvih direktiva uobičajeno je da slede konretne mere i akcije. Veoma je teško reći šta će tačno biti preduzeto, odnosno povući granicu između dosadašnje vladine politike i sledećih njihovih koraka, jer je kontrola interneta u Kini – konstanta!“

Vrhovna vlast putem saopštenja ukazuje na svoje glavne prioritete. A oni su: „pojačano upravljanje i rukovođenje socijalnim mrežama, internet servisima i instant komunikacijskim alatima, kao i regulacija načina za širenje informacija“. To stoji u dokumentu objavljenom u oficijelnom dnevniku „Narodne novine“, emitovanom od strane državne agencije Ksinhua.

“Primenom zakona strogo će se kazniti širenje štetnih informacija“, dodaje se u saopštenju.

Blogeri na ovo reaguju sa očekivanim prezirom. Jedan od njih, koji koristi ime „Luse Zhuren“, napisao je: „Sva dobra kulture će iščeznuti ukoliko mišljenja budu kontrolisana i ukalupljena.“

Drugi, „Wu Sanfan“, upozorava: „Teško mogu da zamislim da će sina weibo (najpopularnija društvena mreža u Kini, koja je mešavina twittera i facebooka – prim. prev.), ova „čajdžinica“ u kojoj obični ljudi slobodno misle i govore, okačiti upozorenje na kojem će pisati: ‘Zabranjeno razgovarati o državnoj politici’.“

Ove poruke su međutim već blokirane ili izbrisane. Ali, cenzori veoma teško mogu da prate brzinu kojom se vesti šire na blogovima i socijalnim mrežama ili da „uđu u trag“ korisnicima koji uspešno izbegavaju kontrolu koristeći se recimo eufemizmima ili dvosmislenim rečima i frazama kada govore o osetljivim pitanjima.

Analitičari veruju da vlast neće zabraniti društvene mreže, koje su jednostavno isuviše popularne, i čije bi zatvaranje izazvalo izuzetno negativnu reakciju. Osim toga, kineske vlasti socijalne mreže veoma aktivno koriste promovišući svoju politiku i interese.

Verovatnije je da će oni pojačati pritisak na operatere, koji već imaju velike „in-house“ ekipe za praćenje, blokiranje i uklanjanje „problematičnih sadržaja“.

“Mnogo veći rizici se krije u tome da sina weibo i druge socijalne mreže sami sebe autocenzurom isključe iz biznisa, odnosno da kroz cenzuru stvore platfromu koja će biti toliko dosadna da niko neće želeti da je koristi“, kaže Majkl Klendenin, direktor istraživačke kuće RedTech Advisors.

U međuvremenu, Ksinhua je izvestila da vlasti pojačavaju napore kako bi sprečili širenje „glasina“ na internetu i kaznili one koji ih dalje prosleđuju. U dokumentu koji je objavio kineski Internet informativni centar, a prenela agencija, navodi se da je uhapšeno troje ljudi, među kojima je i urednik jednog web-portala zbog širenja glasina. On je uhapšen zajedno sa  jednim građaninom Šangaja, koji je bio zadržan u pritvoru najmanje 15 dana, a koji je optužen da je navodno na internetu objavio falsifikovani poreski dokument.

Tanja Brenigen (Gardijan)
Prevod: Autonomija