Skip to main content

Podkast Direktno: Kome smetaju jaki lokalni mediji?

Građani 21. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Kao da radim za FBI, a ne za lokalni medij"

Subotica je otovorenija za komunikaciju sa nepristrasnim novinarima od Inđije, složili su se sagovornici emisije „Direktno“.

Traženje odgovora na „nezgodna“ pitanja je javni interes.

Novinarka subotičkog portala „Magločistač“ Natalija Jakovljević primećuje da se poslednjih godina sa gradskom upravom lakše razgovara. No, pres centar ne ostavlja prostor za potpitanja.

Nema više tih mogućnosti kao što je bilo pre desetak godina gde su novinari mogli da pozovu nekog iz službe za poljoprivredu ili ekonomska pitanja. Sad mi tražimo razgovor sa tim ljudima preko pres centra i naravno da moramo da navedemo pitanja. Najčešće je forma odgovora pisana“, navodi Jakovljević.

S druge strane, novinar inđijskog portala „IN Medija“ Miodrag Blečić rekao je da oni nemaju nikakvu komunikaciju sa predstavnicima lokalne samouprave.

„Koji se doduše javljaju na telefon samo da bi zapisali naš broj i da se nakon toga više nikad ne bi javili. Ali to ne znači da mi ne dolazimo do informacija“, navodi Blečić.

Zadatak novinara kao „psa čuvara“ je da štiti demokratske vrednosti. Jakovljević kaže da uglavnom svedočimo drugim osobinama ove životinje, kao što je poslušnost.

„Mi više imamo tih novinara koji su, ajmo reći – poslušni, zato što dobijaju sredstva na gradskim konkursima i uvezani su na razne načine sa vlašću. Oni nikada neće postavljati nezgodna pitanja“, navodi naša sagovornica.

Blečić ističe da su odgovori na „nezgodna“ pitanja – javni interes, i zato je važno da na njih bude odgovoreno. Da lokalna vlast radi svoj posao kako treba i da poštuje zakon, potreba za „škakljivim“ pitanjima ne bi ni postojala.

„To je igranje istrage. Kao da radim za FBI, a ne za lokalni medij čiji je eto, posao da informiše građane kad lokalna vlast to ne čini,“ navodi Blečić.

Sanja Đorđević (Podkast Direktno)

Ova emisija je realizovana uz finansijsku pomoć Programa tranzicione saradnje Republike Češke.