Skip to main content

Podignuta optužnica za ratne zločine u zatvorima na Kosovu

Jugoslavija 26. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Optuženom se na teret stavlja da je tokom rata na Kosovu 1998-99. godine, kao čuvar u zatvoru u Prištini i Lipljanu počinio zločine"

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je podignuta optužnica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protiv osobe srpske nacionalnosti pod inicijalima D.M.

Optuženom se na teret stavlja da je tokom rata na Kosovu 1998-99. godine, kao čuvar u zatvoru u Prištini i Lipljanu počinio zločine.

„U svojstvu službenog lica i u saradnji sa drugim službenicima u zatvoru, sistematski su maltretirali albanske zatvorenike, nehumano postupali i mučili ih na razne načine, koji nisu u skladu sa običajima ratovanja“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Dodaje se da je D.M. optužen i za delo „neovlašćeno posedovanje oružja“.

Nisu precizirali da li se optuženi nalazi u pritvoru.

Specijalno tužilaštvo Kosova je početkom decembra saopštilo da je do sada podiglo ukupno 33 optužnice za ratne zločine na Kosovu protiv 89 osoba.

Tokom rata na Kosovu, u period od 1998. do 1999. godine, ubijeno je više od 13.500 ljudi. Veruje se da su 76 odsto njih bili civili. Takođe, i dalje se traga za oko 1.600 nestalih lica, uglavnom iz redova albanske zajednice.

Od 2000. do 2008. godine, ratne zločine na Kosovu je istraživala Misija Ujedinjenih nacija (UNMIK), dok je od tada za istrage ratnih zločina bila odgovorna Misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEX).

Ova misija je 2018. godine dokumenta predala kosovskom tužilaštvu i lokalnim sudovima.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)