Skip to main content

Počinje Pulski festival, projekcije po prvi put i na Brionima, Rovinju i Poreču

Kultura 16. јул 2022.
2 min čitanja

Narednih nedelju dana družićemo se sa filmom, a festival je počeo i pre večerašnjeg svečanog otvaranja, jer smo proteklih dana imali nekoliko sjajnih izložbi, rekla je direktorka Pula Film Festival Tanja Miličić, na prvoj konferenciji za novinare 69. izdanja pulskog festivala.

Podsetila je da će se filmovi ove godine prikazivati u Areni, na Kaštelu, Kinu Valli, Istarskom narodnom kazalištu, na kupalištu Ambreli i prvi put na Brionima, kao i u Rovinju i Poreču.

Umetnički direktor Pavo Marinković naveo je da, osim zanimljivog nacionalnog programa, tu je i vrlo bogat međunarodni program, kao i brojne koprodukcije. Istakao je i zanimljiv industrijski program, gde će u raznim raspravama moći da se vidi situacija u svetu filmske umjetnosti, odnosno boljke sa kojima se susreće kinematografija.

Hrvatski takmičarski program donosi deset naslova koji će se prikazati u Areni – „Šesti autobus“ reditelja Eduarda Galića, „4:2“ Anđela Jurkasa, „Baci se na pod“ Nine Violić, „Divljaci“ Darija Lonjaka, „Glava velike ribe“ Arsena Oremovića, „Illyricvm“ Simona Bogojevića Naratha, „Nosila je rubac črleni“ Gorana Dukića, „Punim plućima“ Radislava Jovanova, „Stric“ Andrije Mardešića i Davida Kapca, kao i „Zbornica“ Sonje Tarokić.

O najboljim filmovima Hrvatskog takmičarskog programa odlučivaće austrijski reditelj i oskarovac Štefan Ruzovicki, prošlogodišnji dobitnik Velike Zlatne Arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, britanska kritičarka Rita Di Santo i montažer Miran Miošić.

Prvi dan 69. Pulskog filmskog festivala započeo je pres projekcijom filma „Šesti autobus“, ratne drame o padu Vukovara, reditelja Eduarda Galića, koji će publika imati priliku da premijerno vidi večeras, na svečanom otvaranju Festivala.

Na konferenciji za novinare reditelj Eduard Galić zahvalio je čitavoj filmskoj ekipi na datom maksimumu i čestitao glumcima na izvanrednim ulogama.

Naglasio je da je to tema kojom se kroz razne forme bavi već dugi niz godina, pa se snimanje filma samo po sebi nametnulo. Iako je priznao da mu je otežavajuća okolnost bila ta što o samoj temi mnogo zna pa je, po rečima njegovog sina Dominika, koji je producent filma, trebalo pronaći kompromisno rešenje, ne bi li film ostao zanimljiv i ljudima koji o toj tematici ne znaju toliko.

Glumci Marko Petrić i Rade Vulin složili su se da je scenario izuzetan, vrlo potresan i dokumentaristički, ali i da im je veliki užitak što međusobno sarađaju i uče od velikog reditelja Eduarda Galića, koji im je pružio ogromnu priliku.

Inače, u filmu mlada Amerikanka pokušava da pronađe čoveka iz svoje prošlosti, koji nikada neće biti pronađen, i to tokom najvećeg sukoba na evropskom tlu od Drugog svetskog rata – bitke za Vukovar. Reč je o potrazi za identitetom i istinom na mestu gde je istina selektivna, neuhvatljiva i čak se boji. Ispod te potrage ključa potreba za verom, vezom i iskupljenjem.

(N1/Hina, foto: Pixabay)