Skip to main content

Počinje 6. Međunarodni filmski festival kratkog metra sa romskom temom u Malom Iđošu

Vojvodina 25. авг 2022.
2 min čitanja

Međunarodni festival kratkog metra „FROM RETURNEES II / 06 „, u Malom Iđošu ove godine biće održan u Državi umetnosti „State of Art“, od 26. do 28 avgusta. Za razliku od prethodnog, ovogodišnji festival pored romske teme, što ga i čini posebnim, FROM će u selekciju uvrstiti i filmove koji se bave temom „Povratnika“.

U društvu kada se mnoštvo ljudi zaputilo u neku bolju budućnost, previše je onih koji bivaju vraćeni, prognani i razočarani. Upravo iz ovog razloga festival ćemo posvetiti i pričama „prognanih“.

Festival FROM II ima za jedan od zadataka da „raspakuje“ značenje reci RETURNEES i postavi pitanja. FROM želi da ukaže da je centralni odnos prema teritoriji u koju se tzv povratnici šalju, a ne zbrinjavanje povratnika i njihovo korištenje u okviru Sistema, što predstavlja perverzan princip oca, države prekornice. Drugim rečima – kolonizacija teritorija sa kojih dolaze bezdomni povratnici.

Veliku podršku festivalu ukazali su u minulim vremenima , mnogi eminentni umetnici iz zemlje kao što su Boban Jeftić, Gorčin Stojanović, Goran Paskaljević, Marko Kostić, Slobodan Šijan, Janko Baljak, Dragomir Zupanc, Zoran Simjanović. Potom glumice, kao članice žirija, Danica Maksimović, Svetlana Bojković, Ana Sofrenović. Takođe će svoj doprinos festivalu dati Filmski festival „Latcho Divano“, Marselj, Francuska, koji je prepoznao važnost održavanja festivala sa romskom tematikom, uključio se u promotivne aktivnosti FROM-a na svetskom nivou.Treba pomenuti logističku podršku Akademskog filmskog centra DKSG Beograda, kao i pomoć palićkog filmskog festivala iz Subotice.

Selektor ovogodišnjeg festivala, novosadski reditelj Filip Markovinović, odabraće 30 filmova koji će biti prikazni u tri takmičarska dana, a u revijalnom delu biće prikazana filmska ostvarenja zapaženih svetskih reditelja koji su se u svom autorskom radu bavili upravo ovim temama. Prvog festivalskog dana, nakon svečanog otvaranja publika će biti u prilici da pogleda film mađarskog reditelja Arpada Bogdana, koji je nagrađen na Berlinskom filmskom festivalu. U pitanju je nagrađeni film „Genezis“, kao i film „Muzička biografija Šabana Bajramovića“, reditelja Nebojše Saitovića, frontmena grupe „Crne mambe“. Druga dva festivalska dana na programu će biti takmičarska selekcija. Poslednjeg dana festivala biće organizovana tribina na temu povratnika, readmisije, tražiće se odgovor na koji način, koji filmovi i autori su doprineli da ovaj društveni problem postane vidljiv i otvori dijalog o rešavanju ovog problema kroz umetnost. Nakon prikazane takmičarske selekcije biće dodeljen GRAND PRIX za najbolji film na festivalu. Pored filmskog programa biće upriličen i muzički program, kao i izložba fotografija i skulptura na otvorenom, sa istom temom.

Ove godine predsednik žirija će biti Drago Stevanović, direktor LUGANO film festivala, prestižnog evropskog festivala dokumentarnog filma, a članovi žirija će biti Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar, kao i reditelj Dragomir Zupanc. Umetnički direktor festivala „FROM“ je dr Zoran Tairović, multimedijalni umetnik.

(Danas, Foto: FROM)