Skip to main content

Početak suđenja Trumpu u Washingtonu zakazan za mart sljedeće godine

Planeta 28. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Optužnica za subverziju na izborima jedan je od četiri kaznena predmeta protiv Trumpa"

Donald Trump 4. marta 2024.godine ide na suđenje po saveznoj optužnici podignutoj u Washingtonu, a koja bivšeg predsjednika tereti za pokušaj poništavanja rezultata izbora 2020. godine, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Sutkinja Tanya Chutkan odbila je zahtjev Trumpove odbrane da se suđenje odgodi za april 2026, otprilike godinu i pol nakon izbora 2024, ali je također određeno kasnije od datuma u januaru koji je predložio tim posebnog tužitelja Jacka Smitha”, javlja Puljić.

Optužnica za subverziju na izborima jedan je od četiri kaznena predmeta protiv Trumpa.

Smithov tim pokrenuo je odvojeni federalni slučaj optužujući ga za nezakonito zadržavanje povjerljivih dokumenata na njegovom posjedu u Palm Beachu na Floridi, Mar-a-Lago, i odbijajući ih vratiti.

Brojne optužbe

Taj je slučaj trenutno zakazan za suđenje 20. maja 2024. godine

Trump se također suočava s tužbama u New Yorku i Georgiji.

Tužitelji na Manhattanu optužili su ga za krivotvorenje poslovne dokumentacije u vezi s isplatom tajnog novca porno glumici koja je rekla da je imala izvanbračnu vezu s Trumpom, dok su tužitelji u okrugu Fulton u Georgiji optužili Trumpa i 18 drugih za zavjeru reketiranja s ciljem poništavanja izbora u toj saveznoj državi 2020.

Donald Trump je vodeći kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima zakazanim za novembar iduće godine.

(Al Jazeera, foto: Beta-AP)