Skip to main content

Počeo prvi od pet postupaka Galensa protiv ekoloških aktivista

Vojvodina 10. феб 2022.
2 min čitanja

Prvo ročište po tužbi Sanje Petrić, vlasnice kompanije Galens, protiv aktivista Pokreta Odbranimo šume Fruške Gore i organizacije Fruškać, koji se terete za demontiranje žičane ograde i neovlašćeni ulaz na privatni posed u oktobru 2021. godine, održano je danas u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Aktivisti tvrde da je porodica Petrić protivzakonito ogradila žičanom ogradom dužine od sedam do devet kilometara, odnosno oko 400 hektara površine koja je uglavnom pod šumom Nacionalnog parka Fruška gora, i na taj način blokirala tri javna atarska puta. Na današnjem ročištu, tužitelji su ostali pri tužbi, osporili su odgovor tuženih napominjući kako je tu reč o zameni teza jer status puteva za koji tuženi tvrde da su javni nekategorisani, uopšte nije predmet postupka već „uništavanje“.

„Ti putevi ne mogu biti javni s obzirom da se nalaze između parcela tužilje, pa služe za opsluživanje tužiljinih parcela“, naveli su zastupnici Sanje Petrić. Takođe, na današnjoj raspravi tužitelji su konstatovali da su Arsić i ostali tuženi priznali da su izvršili delo smetanja poseda, te da su osim pomenutog dana smetanje poseda učinili i 19. septembra, kada je takođe organizovana protestna šetnja. Istakli su i da se zakonitost ograđivanja utvrđuje rešenjem koje je priloženo uz tužbu, a sudu su dostavili i spisak od deset ograđenih lokaliteta na Fruškoj Gori.

Sa druge strane, odbrana je ostala pri stavovima iznetim u odgovoru na tužbu, ističući da tuženi nisu priznali osnovanost tužbenog zahteva što se, kako je navedeno, i vidi iz njihovog odgovora na tužbu.

„Tuženi će se izjasniti o svojoj krivici na svedočenju“, izjavio je advokat tuženih Mihailo Pavlović. On je predložio i spisak od šest svedoka koji bi, budući da su neposredni učesnici događaja, trebalo da govore o tim okolnostima. Tužitelj je osporavao zahtev za saslušanje svedoka, navodeći kako su fotografije i video snimci dovoljan dokaz i da se iz njih jasno vidi da li je i kako došlo do smetanja poseda.

Dragana Arsić je pre današnjeg ročišta ocenila da je ova tužba jedna od pet takozvanih SLAPP tužbi koje imaju za cilj da zastraše aktiviste i ljude koji brane javni interes, a da će sudski postupak pokazati da li će sudstvo prepoznati karakter tih tužbi. Komentarišući navode iz optužnice, Arsić je podsetila da zakon kaže da je područje nacionalnog parka slobodno za pristup svima pod jednakim uslovima i da ne može se ograditi.

„Mi se osećamo zlostavljano kao građani i i mi osećamo tu neku duševnu bol zbog svega što su oni uradili na Kestenu. I tim našim aktivističkim radom, upornim, intenzivnim, smo sada došli usituaciju da oni nas tuže jer osećaju da smo im mi ugrozili interese, a mi samo branimo javno dobro i naš nacionalni park„, rekla je Arsić. Istakla je i da aktivisti OŠFG nemaju problem sa fizičkim licima, bilo vlasnicima Galensa ili nekim drugim pojedincima, već sa institucijama koje su sve to dozvolile i koje ne rade svoj posao.

Naredno ročište, na kojem će biti saslušani tužilja i tuženi, zakazao je za 24. maja, takođe u velikoj sali u 10 časova.

Dalibor Stupar (VOICE)