Skip to main content

Počelo suđenje četvorici vođa OVK, negirali krivicu za zločine

Info 03. apr 2023.
< 1 min čitanja

Njih četvorica su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu u periodu između marta 1998. i septembra 1999. godine

Suđenje komandantima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju počelo je danas u 9 sati na sudu u Hagu najavom procesa, a nakon toga prešlo se na kratki sažetak optužnice, javio je evropski dopisnik N1 Nikola Radišić.

Suđenje je počelo kratkom istorijom postupka, da bi nakon toga sudija pročitao sažetak optužnice.

Sva četvorica optuženih ponovo su se izjasnila o optužnici i krivici i negirala su odgovornost za zločine koji im se stavljaju na teret.

Nakon tih izjašnjavanja, u 9.30 počelo je iznošenje uvodnih reči tužilaštva.

Iznošenje uvodnih izlaganja je zakazano do 5. aprila, dok će izvođenje dokaza započeti 11. aprila 2023.

Njih četvorica su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu u periodu između marta 1998. i septembra 1999. godine. Tužilaštvo je do sada identifikovalo 312 svedoka.

Hašim Tači je bio politički lider OVK pre i tokom rata na Kosovu 1998/99, Kadri Veselji je bio šef obaveštajne službe OVK, Jakup Krasnići je bio portparol OVK, a Redžep Selimi je bio član Generalštaba OVK.

Optužnica uključuje navode o protivpravnom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i ubistvu, zločinima protiv čovečnosti, kako i odgovornost za nestanak i progone ljudi.

(N1, Foto: icty.com)