Skip to main content

(FOTO, VIDEO) Blokade puteva u Vojvodini, u Novom Sadu tuča i više incidenata, ima i povređenih

Autonomija 04. dec 2021.
4 min čitanja

Veliki broj građana okuplja se na protestnim blokadama puteva u više gradova Vojvodine. U Novom Sadu su izbili incidenti kada je određni broj građana izašao iz automobila i sukobio se sa okupljenim demonstratima, u sukobima je bilo više povređenih, javljaju reporteri Autonomije.I nastavku protesta desio se novi incident u Novom Sadu – nekoliko demonstranata razbilo je prozore kancelarije Pokreta socijalista.

Novi incident desio se u centru grada gde je kolona demostranata otišla nakon blokade Mosta slobode, kada su protestanti razbili prozore na prostorijama Pokreta socijalista na Bulevaru Mihajla Pupina.

Nakon što je neko iza prozora u prostorijama Pokreta socijalista počeo da maše stranačkom zastavom nekoliko mladića iz protestne kolone potrčalo je i otelo zastavu, zatim je neko razbio prozorsko staklo. Usledilo je i pogrdno skandiranje lideru Pokreta socijalista Aleksandru Vulinu. Potom su demonstranti blokirali Vradinski most, nakon čega je protest završen posle 17 časova.

Prethodno je na blokadi ispred Mosta slobode dvadesetak mladića izašlo iz kolone automobila i sukobilo se sa demonstrantima, kada je došlo do masovne tuče. Tom prilikom je povređeno više osoba, jednog građanina su šutirali na podu. Masu su gađali i kamenjem.

Kako javljaju reporeteri Autonomije, bilo je napade i na novinare koji izveštavaju sa protesta, a snimatelj Nezavisnog društva novinara Vojvodine je isprskan direktno u oči biber sprejem od strane provokatora, dok je snimao događaj.

Skup ne obezbeđuje policija i oni nisu intervenisali prilikom ovih incidenata.

Novi Sad

U tuči je učestvovalo stotinjak ljudi, a mladići koji su izazvali tuču su pobegli sa lica mesta.

U Novom Sadu je bio blokiran Most slobode i ulica Narodnog fronta.

Novi Sad

Građani su se potom uputili u protestnu šetnju centalnim Bulevarom oslobođenja, a koloni su se pridruživali građani iz zgrada duž Bulevara.

Potom su otišli prema zgradi Vlade Vojvodine, gde su se i zaustavili uz uzvike “Lopovi, lopovi”.

Novi Sad
Novi Sad

Više hiljada ljudi okupljenih na protestu u Novom Sadu blokirali su za saobraćaj nešto pre 14.00 sati rakrsnicu Bulevara Oslobođenja i Bulevara Narodnog fronta, čime je blokiran i Most slobode.

Novi Sad

Na protestu dominiraju transparenti ekoloških organizacija među kojima su “Rio Tinto marš iz Srbije”, “Drina nije na prodaju” i “Ekologija ispred industrije”.

U Zrenjaninu današnja blokada predstavlja nastavak protesta koje Zrenjaninska akcija organizuje proteklih šest meseci zahtevajući pijaću vodu i odgovornost nadležnih.

Novi Sad

“Tražimo ukidanje izmene zakona o komunalnim delatnostima koja nas je dovela u ovu situaciju sa fabrikom vode. Učestvovali smo u svim protestima kojima je za cilj zaštita životne sredine i prirodnih nacionalnih resursa mesecima. Iz tog razloga solidarni smo sa građanima Bora, Smedereva, Loznice, doline Jadra i cele Srbije koji traže ukidanje zakona o referendumu i eksproprijaciji. Smatramo da je to crvena linija u odbrani Srbije i zaštite ljudskih prava. Ako neko zna kako je to živeti u Srbiji dok vam se ljudska prava sistemski krše već 18 godina, onda su to sigurno Zrenjaninci. Danas pokazujemo da ne želimo da se prepustimo i pomirimo sa sudbinom koju nam je neko nametnuo”, poručili su organiozatori.

Zrenjanin

Blokirana je raskrsnica prema Noovm Sadu i izlaz prema Beogradu kod fabrike Linglong. Protesti teku bez incidenata.

Zrenjanin

Protestno okupljanje građana u Subotici za sada je mirno, blokirana je raskrsnica u centru grada kod hotela Patria.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u centru Subotice kod zgrade Nove Opštine, gde je zaustavljen saobraćaj.

Demonstranti duvaju u pištaljke, čuju se automobilske trube, neki od njih nose srpske zastave.

Subotica

Demonstranti nose transparente na kojima piše “Kad ako ne sad”, “Širimo virus slobode”…

Blokiran je i magistralni put između Kule i Vrbasa, a automobilsku blokadu zajednički organizuju građani dva grada.

Put između Kule i Vrbasa

Podsetimo, policija je rano jutros u Kuli upozoravala organizatore zbog toga što su preko društvenih mreža pozivali na blokadu.

I pored najave na društbenim mrežama, u Inđiji kod autleta nisu blokade zbog spornih zakona. Nije bilo ni policijskih automobila, javlja naš reporter iz tog sremskog grada.

(Inđija)

Stotinak građana blokiralo je kružni tok na izlazu iz Nove Pazove u pravcu Stare Pazove. Ovi protesti su za sad mirni, ali je bilo verbalnih razmirica između demonstranata i građana koji su bili u automobilima.

Nova Pazova

(Autonomija)