Skip to main content

Pismo Ursuli fon der Lajen: Prosrpska i proruska koalicija stalna prijetnja Crnoj Gori

Jugoslavija 29. okt 2022.
2 min čitanja

Traže uvođenje sankcija Srbiji radi zaustavljanja dalje destabilizacije regiona

Grupa crnogorskih novinara, akademika i intelektualaca uputila je otvoreno pismo predsjednici Evropske komisije (EK) Ursuli fon der Lajen u kome izražavaju zabrinutost zbog aktuelne situacije u državi u kojoj, kako navode, Pokret “Evropa sad” sa liderima Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem, kao i premijer Dritan Abazović, njegova GP URA i ostatak prosrpske i proruske koalicije predstavljaju stalnu prijetnju po sigurnost građana, novinara, intelektualaca u državi.

Potpisnici pisma, koji su se okupili danas ispred sjedišta Delegacije EU u Podgorici, ističu da posljednje dvije godine vladajuća većina čine značajnu štetu osnovnim vrijednostima navedenim u crnogorskom Ustavu i ugrožavaju našu zemlju, društvo i njihovu budućnost.

Potpisnici napominju da u pismu itiču želju 85 odsto Crnogoraca koji podržavaju da se naša država pridruži porodici EU zasnovanoj na vrijednostima koje obezbjeđuju demokratiju i mir.

Dodaju da je prošle nedelje na lokalnim izborima u Podgorici pobijedila proruska i prosrpska koalicija u okviru koje je Pokret” Evropa sad” predvođen Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem osvojio 20 odsto glasova. Ističu da su se dogodile brojne prijetnje novinarima, mirovnim aktivistima i napadi na civile.

-Jedan od lidera Evrope sad, gospodin Tihomir Dragaš, upravo je saopštio da se prave „liste“ koje podsećaju na rane 90-e kada su Crnogorci bili na crnim listama Miloševićeve agenture. Štaviše, uticaj gospodina Abazovića i njegove stranke stvorio je specifičan javni narativ koji je doveo u opasnost novinare, intelektualce, pa i obične građanske aktiviste. Pored ove činjenice, njegov narativ je fokusiran na targetiranje slobodnih ljudi u Crnoj Gori i njihovo javno etiketiranje – navedeno je u pismu.

Dodaju da je kroz javnio narativ Abazović definisao crnogorske slobodne građane, koji se okupljaju da protestuju ili iznesu svoje mišljenje, kao „teroriste“, tzv. „lelekače“, kao i osobe sa niskim intelektualnim sposobnostima, nazivajući ih „IQ86“.

Podnosioci pisma napominju da su targetirani novinari i grupa građana često u opasnosti u javnosti jer postoje ekstremne srpske grupe koje se okupljaju unutar Crkve Srbije i neke od najjačih kriminalnih grupa i podzemlja.

-Samo posljednjih nekoliko mjeseci novinari su bili na direktnom javnom udaru gospodina Abazovića, što je dovelo do situacija u kojima su kriminalne grupe, pojedinci krenuli sa ozbiljnim prijetnjama, pa i onim da će novinari ,,visiti na banderi za primjer”, koji su direktno i odmah podržali neki članovi URE – naglašeno je u pismu.

Napominju da su ovi novinari i mediji prepoznati kao pouzdani i odgovorni od strane ambasada, intelektualaca, novinarskih udruženja i javne zajednice.

-Kao grupa slobodnih novinara, intelektualaca veoma smo zabrinuti za trenutnu situaciju jer “Evropa sad” i njihovi lideri g. Milatović i g. Spajić, kao i g. Abazović i njegova parija URA i ostatak prosrpske i proruske koalicije, predstavljaju stalnu prijetnju po sigurnost građana, novinara, intelektualaca u Crnoj Gori. Gospodin Vučić i zvanična Srbija vode ovaj proces i potrebna je Vaša podrška u sprječavanju gospodina Vučića da nastavi uništavanje zemlje. On je uložio brojna finansijska sredstva u destabilizaciju Crne Gore, posebno u posljednjoj deceniji kroz Crkvu Srpsku. U međuvremenu, Srbija je stalno podržana značajnim finansijskim sredstvima iz EU – navedeno je u pismu.

Potpisnici traže uvođenje sankcija Srbiji i druge mjere koje će zaustaviti dalju destabilizaciju i uništavanje Crne Gore i regiona.

-Želimo vam dobar rad i nadamo se da će ova informacija učiniti objektivnijom sliku o crnogorskoj stvarnosti u ovom trenutku -zaključeno je u pismu.

(Pobjeda)