Skip to main content

Pihler: Demokratskoj stranci Vojvodina neće zaboraviti novi Ustav

Info 03. апр 2008.
< 1 min čitanja

Stanko Pihler (Foto: Građanski list) Dr Stanko Pihler, predsednik Foruma Iuris, novosadske nevladine organizacije koja okuplja vodeće vojvođanske pravnike, izjavio je za web-portal www.autonomija.info da Demokratska stranka mora da shvati da treba da se približi LDP-u, a ne obrnuto. On je izjavio da se u Vojvodini neće zaboraviti da je DS “podržala i učestvovala u donošenju važećeg Ustava, kojim je pravno anulirana autonomija Vojvodine”.
“Sada DS govori o novom Ustavu i zagovara neku ideju ‘evropske autonomije’ sa nejasnim konceptom. To je varka. Nazire se neka nova opsena, poput one o ‘suštinskoj autonomiji’, samo u svojoj severnoj varijanti”, rekao je Pihler za www.autonomija.info.
On je kazao da DS u Vojvodini nema legitimitet koji bi se mogao očekivati zbog rezultata predsedničkih izbora, koje je dobio predsednik te partije “upravo zahvaljujući glasovima iz Vojvodine” i dodao da treba imati u vidu da se glasalo “protiv”, a na “za”.
– DS se u Vojvodinisve više doživljava kao bleda, neodređena, sklona problematičnim kompromisima i kohabitacijama. Vreme je kada se ne radi o „i – i“, već o „ili – ili“. Razume se da postoji mogućnost da se ona menja, ali kada će ako ne do sada i sada. Prisutni su čak gestovi nerazumne sujete – izjavio je Pihler.