Skip to main content

Picula: Okolnosti su se promijenile, parlamentarni izbori jedino rješenje

Jugoslavija 10. мар 2023.
2 min čitanja

"Smatram da bi bilo fer prema građanima da se nakon predsjedničkih izbora u što kraćem roku održe i parlamentarni izbori."

Stav izvjestioca Evropskog Parlamenta (EP) za Crnu Goru Toniona Picule je da se predstojeći predsjednički izbori održavaju u naglašenoj polarizaciji što je dokaz duboke političke i insitucionalne krize.

„Od predvodnice u evropskim integracijama Crna Gora je za protekle dvije godine postala, pa gotovo, problem na Zapadnom Balkanu“, kazao je Picula za Televiziju 7.

Vjeruje ipak da nije sve izgubljeno i ukazaje na „odgovornost i vlasti i opozicije, prije svega odgovornost vlasti za postizanje neophodnog konsenzusa o reformama koje se moraju desiti“.

Picula smatra da su ovo jedni od značajnijih izbora nakon referenduma o nezavisnosti, vjeruje da su i građani i političari svjesni toga.

Evropska unija od Crne Gore nakon izbora očekuje da ubrza svoj evropski put ka članstvu u EU.

Na pitanje da li očekuje strani uticaj na predstojeće predsjedničke izbore sagovornik Televizije 7 kaže „da će biti pokušaja miješanja stranog elementa konretno Rusije na predstojeće izbore“.

Naglašava da će on kao predstavnik EU pomno pratiti ta dešavanja i adekvatno ih ocijeniti.

Dobre vijesti iz Podgorice ne smiju stati na izboru sudija Ustavnog suda već treba dalje nastaviti sa njegovim kompletiranjem kao i da se odmrzne evropski put Crne Gore.

Očekuje da će Ustavni sud pored velikog broja predmeta na čekanju dati uskoro sud i o izmjenama Zakona o predsjedniku koji je parlamentarna većina usvojila uprkos sugestijama Venecijanske komisije da to ne rade.

Poručuje da u ovom periodu za Crnu Goru ne bi valjalo da se koriste političke prečice kako bi se zadovoljili određeni politički interesi.

Kad se dešava ovakva institucionalna kriza onda se poseže i za takvim neregularnostima što u redovnom stanju bi bilo nezamislivo.

„Očekujem da će tome brzo doći kraj.“

Cijela saga sa tehničkom Vladom nije trebalo da traje predugo, ali traje.

„Sa međunarodnim partnerima, dijelim stav da ovu Vladu ne bi trebalo rekonstruisati.“

Podsjetio je da je situacija, u odnosu na stanje prije dvije i po godine, i danas bitno drugačija.

Okolnosti su se promijenile kako unutrašnje tako i spoljnopolitičke.

„Smatram da bi bilo fer prema građanima da se nakon predsjedničkih izbora u što kraćem roku održe i parlamentarni izbori.“

Ovako duboka parlamentarna i institucionala kriza, jedino se može riještiti na izborima, poručuje izvjestilac EP za Crnu Goru.

(Antena M, Foto: EP)