Skip to main content

Petrović: Balkan zahvaljujući non pejperima vraćen u međunarodnu političku orbitu

Građani 31. maj 2021.
< 1 min čitanja

Posmatrano iz perspektive nepoznatih autora više non-pejpera koji su se pojavili u poslednje vreme, deluje da je poželjnije da se razgovara o stereotipnoj sklonosti Zapadnog Balkana da eksplodira, nego o njegovoj, a i evropskoj, nesposobnosti da se region približi članstvu u EU, smatra gostujući profesor na FPN Miloš Petrović.

„Stabilokratski filter predstavlja osnovnu logiku kroz koji se region posmatra i tretira, i svi ‘ne-papiri’ tu tezu potvrđuju“, naveo je Petrović u autorskom tekstu „Vraćanje non-pejper duha u bocu“ za euractiv.rs.

Svaki od non-pejpera koji su cirkulisali po regionu naišao je na pogodno tle, s obzirom na materiju koja se tiče i prekrajanja granica, naveo je on.

Takođe je svaki izazvao manje ili više zapaženu reakciju barem nekog međunarodnog aktera, bilo zemalja iz regiona, bilo EU, SAD, pa i Rusije, naveo je Petrović dodajući da deluje da izvorište tih ideja dolazi sa različitih strana i da se radi o razmeni ideja pred očima javnosti.

Prema njegovim rečima, jedan predlog je isprovocirao drugi, koji je pokrenuo treće ideje i pokrenulo se pitanje svetosti priznatih granica, relevantnosti međunarodnih sporazuma, domino-efekta, stabilnosti.

„Svi non-paperi bili su usmereni ka privlačenju međunarodne pažnje na prethodno zapostavljeni Zapadni Balkan, tako da je region uspešno vraćen u međunarodnu političku orbitu, pa makar to bilo i putem pokretanja ‘tabu’ tema“, napisao je Petrović.

Što se tiče sadržaja, kako je naveo, ideja o stvaranju etnički monolitnih država poslužila je uvećanju zabrinutosti za budućnost regiona u slučaju opstanka nerešenih odnosa.

„Bez obzira na različitost ideja, smatram da je cilj bio postavljanje u središte izazova u normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda“, napisao je Petrović dodajući da se to pitanje smatra prioritetnim i regionalno najrelevantnijim, iako nije jedini izazov.

(Beta)