Skip to main content

Petrić protiv novosadskih aktivista: Ročište odloženo, žalbe na rad veštaka

Građani 18. nov 2022.
2 min čitanja

"Primedbe na sudsko veštačenje su i više nego osnovane, pre svega zato što je veštak prekoračio granice svojih ovlašćenja"

Odloženo je današnje ročište po tužbi suvlasnice Galensa Sanje Petrić protiv Dragane Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” i Nikole Arežine iz Udruženja “Fruškać”, za materijalnu štetu nanetu presecanjem ograde i katanca tokom protesta prošle godine.

Trebalo je da bude saslušan sudski veštak koji je imao zadatak da odredi kolika je načinjena materijalna šteta, ali se nije pojavio zbog obaveza na Osnovnom sudu u Vrbasu.

Međutim, kako kaže advokat tuženih Mihailo Pavlović za 021.rs, ročište bi verovatno bilo otkazano i da se pojavio, jer su primedbe na njegov izveštaj, koje su uložile obe strane, prekasno stigle, pa verovatno ne bi mogao da se izjasni na njih.

Objašnjava da je sudski veštak prihvatio i dokaze koje je tužiljina strana naknadno dostavila, a koja nija bila ni deo predmetne dokumentacije i nisu bile poznate ni sudu ni tuženoj strani.

“Veštak je u prilogu svog nalaza dostavio mejl prepisku sa suprotnom stranom u kojoj je uzeo dokaze koji se nikada nisu nalazili u predmetu, prihvatio ih je i na osnovu toga je utvrdio neku naknadnu štetu od preko 20.000 dinara, koja uključuje ne samo vrednost žice i katanca, koja je onolika koliko smo mi i procenili ranije (oko 5.000 dinara), nego i vrednost radova i dodatnih elemenata, što zapravo nikada nije bilo predmet postupka, niti je bio zadatak veštaka. U tom smislu, imamo ozbiljan problem što se veštačenja tiče, ne znam da li će se on izjašnjavati pisano ili ćemo ga saslušavati na sledećem ročištu, to već zavisi od veštaka i suda, ali načelno gledano, mislim da su se stekli uslovi za podnošenje ozbiljne prijave protiv samog veštaka, jer ovo nije prihvatljivo, ali i protivzakonito”, rekao je advokat aktivista.

Pavlović je dodao i da je moguće da sud prihvati samo deo veštačenja, ali i da bi se i u tom delu trebala umanjiti procenjena vrednost.

“Veštak je predložio zamenu žice i u delovima u kojima ona nije oštećena. Dakle, on faktički predlaže da se menja kompletna dužina žice iako je ona oštećena na samo dva mesta, a to nije ideja otklanjanja štete u meri u kojoj je potrebno, a ne da druga strana iskoristi priliku i zameni celu žicu”, objašnjava on za 021.rs.

Sanja Petrić za materijalnu štetu od aktivista potražuje po 100.000 dinara, odnosno 200.000 dinara ukupno.

Sledeće ročište je zakazano za 14. februar.

Podsetimo, suvlasnici kompanije Galens, Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine uputili su niz SLAPP tužbi protiv članova Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” i Udruženja “Fruškać”.

Ukupna vrednost tužbenih zahteva prema ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”. Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama.

Takozvane SLAPP tužbe relativno su nov vid pritiska na medije, aktiviste i uopšte one koji pokušavaju da zaštite javni interes.

(Radio 021, foto: Autonomija)