Skip to main content

Petreus: Putinova vladavina je oslabljena

Planeta 25. јун 2023.
2 min čitanja

"Prigožin sačuvao život, ali mora da se pazi ,'otvorenih prozora' u Bjelorusiji"

Bivši direktor CIA, penzionisani američki general Dejvid Petreus ocijenio je za CNN da je, nakon jučerašnjih dešavanja u Rusiji, jednodnevne pobune privatne vojne grupe Vagner, značajno oslabljena pozicija Vladimira Putina, najdramatičnije za dvije decenije njegove vladavine Ruskom Federacijom.

Petreus smatra da je Jevgenij Prigožin očekivao, osim povremenih aplauza iz gradova kroz koje je prolazila Vagner kolona, da će imati podršku u Moskvi, ali da se to nije dogodilo pa je zato naglo prihvatio dogovor koji mu je predložen.

Putin je oslabljen, njegovo vladavina je oslabljena. Ironija je da je mlađi partner iz Bjelorusije Lukašenko bio primoran da izbavljuje Putina iz teške situacije i da pregovara sa vođom Vagner grupe. Prigožin je sačuvao svoj život ali je izgubio svoju Vagner grupu. Mora da sada bude oprezan i čuva se ,,otvorenih prozora“ u svom novom okruženju u Bjelorusiji – kazao je general Petreus za CNN.

Bivši direktor CIA smatra da je Jevgenij Prigožin juče shvatio da je ,,izgubio svoj impuls“, odnosno da njegova pobuna – iako je došao praktično u predgrađe Moskve i dobio poneki aplauz usput – nije dobila podršku kakvu je očekivao iz Moskve.

Zato je, ocjenjuje Petreus, vođa Vagner grupe dlučio je da prihvati dogovor i da odustane od poduhvata prevrata.

Petreus naglašava da se, osim Putinove jutarnje prijetnje ,,izdajnicima“, niko iz vrha vlasti u Kremlju nije oglašavao.

-U međuvremenu, sudeći po izvještajima Putin je napustio Moskvu, a niko od vojnog vrha i ministara se nije pojavio, ni Šojgu ni Gerasimov… Vlada u Kremlju je uzdrmana, Putin je lično uzdrman, više nego ikada za njegove dvije decenije vladavine Ruskom federacijom. Ko zna u kom pravcu će Rusija ići dalje, uvijek smo se pitali ko će biti taj ko će zadati udarac, ali se takođe pitamo kakav bi mogao da bude Putinov nasljednik, ističe Petreus, napominjući da je riječ o sudbini velike države i vojne sile koja ima nuklearni potencijal, što je važno za globalnu sigurnost.

(Pobjeda, foto: printscreen/Youtube/Ducere Global Business School)