Skip to main content

Peter Sijarto ‘ucenjuje birače’

Planeta 03. апр 2022.
2 min čitanja

„Parlamentarni izbori u Mađarskoj ključni su jer ljudi biraju između rata i mira“, rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto nakon što je glasao u Dunakeziju, severno od Budimpešte.

Prema rečima ministra spoljnih poslova, birači će odlučiti da li će Mađarska “živeti u miru i bezbednosti u narednim godinama ili rizikuje da uđe u ukrajinski rat“. Levo krilo je, kaže, jasno stavilo do znanja da bi Mađarska, da su oni u vladi, mogla da se umeša u rat u susedstvu. “Ali ovo nije naš rat i moramo se kloniti njega“, rekao je on, prenosi hungarytoday.hu.

Desno krilo će garantovati mir i bezbednost i da Mađarska neće uvući u sukob, naveo je Sijatro koji je, podsetimo, prema izveštajima, dozvolio da ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) i ruska vojna obaveštajna služba (GRU) neometano imaju pristup informacionim sisitemima njegovog ministarstva zbog čega je opoizicija uoči izbora pozivala na ostavku Sijatra .

Povodom referenduma (građani Mađarske treba da se izjasne da li podržavaju predstavljanje seksualnih orijentacija maloletnicima u školama bez saglasnosti roditelja i medijsku promociju rodno osetljivih tema deci) koji je sproveden istovremeno sa izborima, Sijarto je rekao: “Želeo bih da zaštitim našu decu“ i insistirao da “roditelji najbolje poznaju svoju decu“ a ne “bilo koja nevladina organizacija ili LGBT grupa“.

Roditelji bi trebalo da imaju “ekskluzivno pravo da razgovaraju sa svojom decom o osetljivim temama“ i “nećemo se odreći tog prava“, rekao je on.

Procenat Mađara koji su do sredine jutra glasali manji je nego na poslednjem pre četiri godine, uprkos izborima koji su po mnogo čemu istorijski. Premijer Viktor Orban želi da produži svojih 12 godina na vlasti porazivši po prvi put ujedinjenu opoziciju od šest stranaka.

Izlaznost u 11 sati bila je za četiri procenta manja nego 2018. oko 25,7 odsto. Glavna evropska organizacija za bezbednost i prava, OEBS, prvi put sprovodi punu posmatračku misiju u jednoj državi članici EU, nakon zabrinutosti oko toga koliko će izbori biti slobodni i pošteni.

Izborni posmatrači OEBS-a obilaze izborne jedinice i prate proces, ali do sada nisu prijavili nikakve veće nepravilnosti, osim opštih nedostataka istaknutih u njihovom prethodnom izveštaju o pristrasnosti javnih medija.

I Orban i opozicioni lider Piter Marki-Zaj glasali su u jutarnjim satima. Orban je ponovio poruku da Mađarska mora da se drži podalje od rata u Ukrajini i da će opozicija uvući Mađarsku u sukob. Marki-Zai je pozvao birače da učestvuju i iskoriste priliku ovih izbora kako bi iznudili stvarne promene u zemlji.

(Danas, foto: Beta/AP)